İSTON yapı sektöründe dijital dönüşümü başlatacak önemli bir teknolojik gelişmeye imza attı.
İSTON Türkiye’de ilk kez 3D beton yazıcı teknolojisiyle konut üretimine başladı. Deneme üretimi olan konutu Tuzla tesisinde başarıyla tamamlayan İSTON, kentteki ilk 3D ofisi de Çamlıca’da inşa ediyor. Kısa süre içinde tamamlanacak olan yapı İBB Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün Üsküdar Şeflik Ofisi olarak kullanılacak.
AR-GE çalışmaları İSTON mühendisleri tarafından yapılan 3D beton yazıcı teknolojisi dünyadaki emsalleriyle eş zamanlı olarak ilerliyor. İlk aşamada kent mobilyası üretimiyle başlayan 3D beton yazıcı teknolojisi son bir yılda hız kazanan AR-GE çalışmalarıyla konut üretilebilecek seviyeye yükseldi. Kamuoyu tarafından da merak ve ilgiyle karşılanan 3D beton yazıcı teknolojisinin detaylarını İSTON Genel Müdürü Ziya Gökmen Togay ile konuştuk.
– Bize bu projenin ortaya çıkış sürecini anlatabilir misiniz? Bu seviyeye nasıl gelindi?
İSTON olarak biz kentsel alanda 2 bine yakın ürün çeşidimizle faaliyet gösteren bir İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştirakiyiz. Ürettiğimiz ürünlerin aynı zamanda tasarım ve AR-GE çalışmalarını da yapıyoruz. Endüstriyel ürün tasarımcıları, mimarlar, mühendislerden oluşan bir tasarım ve AR-GE ekibimiz var. 3D beton yazıcı teknolojimiz de kendi tasarım ve AR-GE ekibimiz tarafından yürütülen çalışmaların ürünü. Bizler dünyadaki bu tür gelişmeleri yakından takip ediyoruz. 3D beton yazıcı teknolojisiyle konut yapma fikri de böylesi bir süreç içerisinde ekibimizle yaptığımız toplantıda ortaya çıktı. Hepimiz bu fikre inandık ve gerçekleşmesi için çalışmalara başladık. İlk olarak kent mobilyaları üretimiyle başlayan 3D beton yazıcıyla üretimi, son 1 yılda yürütülen araştırmalarla konut yapma seviyesine yükseldi. Özellikle 6 aylık süreci çok yoğun geçen bir AR-GE çalışması neticesinde biz 3D beton yazıcı teknolojisi ile konut üretiminde başarılı olduk. 3D beton yazıcı teknolojisi ile kent mobilyası üretimi ile konut üretimi arasında çok önemli bir teknolojik seviye farkı var. Bizim çalışmalarımız elimizdeki temel düzeydeki 3D beton yazıcı teknolojisini ileri seviyeye çıkarmak üzere ilerledi. En nihayetinde Tuzla Tesisimizde gerçekleştirdiğimiz ilk deneme üretimimizde hedeflediğimiz sonuçları elde ettik. Bu teknolojinin gelişim süreci elbette devam ediyor. Ülkemizde ve dünyada çok yeni olan bu teknolojinin standartları yeni yeni oluşuyor. Bu anlamda üniversitelerle de işbirliği içerisindeyiz. Yapı sektöründe bu yeni teknolojinin ülkemizde hayat bulması çok uzun yıllar alacak gibi bir kanaat vardı. Biz bu yargıyı da yıkmış olduk.
– 3D beton yazıcı teknolojisi yapı sektöründe çok yeni bir konu? Bize bu teknoloji hakkında bilgi verebilir misiniz?
3D teknolojisi hayatın her alanında kullanılan bir teknoloji. Fakat daha çok minimal ölçekteki üretimlerde görüyoruz bu teknolojinin kullanımını. İSTON olarak 3 boyutlu beton yazıcı teknolojimiz ile hem 3D teknolojisine hem de yapı sektörüne yeni bir boyut kazandırdık. Dünyadaki dijital dönüşümü yapı alanına taşımış olduk. Özel olarak geliştirmiş olduğumuz harç, yazılım, robot ve santralle yeni bir yapı inşa teknolojisinden bahsediyoruz artık. Bu teknoloji ile çizimi yapılan mimari projenin yazılıma aktarılmasıyla birlikte robotik kolla bina yazdırılıyor. Mobil santralimizle istediğimiz yerde 3D beton yazıcı teknolojisini kullanarak konut ya da benzeri yapılar inşa edebiliyoruz. Kalıp gereksinimini ortadan kaldırdığı için sağladığı mimari serbesti avantajıyla özgün mimari formları hayata geçirmek mümkün. Ayrıca binanın yazdırılması esnasında atık malzeme sarfiyatı olmadığından ve kullanılan teknoloji gürültü üretmediğinden son derece çevreci bir yöntem. Bizim çok önemsediğimiz bir husus da iş sağlığı ve güvenliği açısından emniyetli bir ortam sağlıyor olması. Ayrıca duvarların ısı ve ses yalıtım düzeyi de oldukça iyi seviyede. Duvar kalınlıklarını iklim koşullarına uygun olarak değiştirme avantajımız da bulunuyor. Bu teknolojide en önemli konu kullanılan harcın formülü. Bu formülü konut yapımına uygun hale getirmek için yoğun çalışmalar yaptık. Harcın yazdırma esnasında uygun şartlarda priz alması yapının mukavemeti ve yalıtımı için çok önemli. 3D beton yazıcı teknolojisinde kullandığımız harç minimum C50 beton dayanım seviyesinde. Bugün ortalama geleneksel yöntemlerle yapılan konutlarda beton dayanımının C30’larda olduğu düşünüldüğünde bizim 3D beton yazıcı teknolojimizin üstünlüğü ortaya çıkmaktadır.
İSTON Genel Müdürü Ziya Gökmen Togay (Solda), 3D beton yazıcı teknolojisi hakkında Eren Aka’ya açıklamada bulundu.
“En iyisini, en hızlı ve yüksek standartlarda üretmeye devam edeceğiz”
– Bu yeni teknolojinin geleneksel teknolojiye oranla maliyeti nedir? Gelen talepler ne yönde?
Geleneksel inşaat yöntemlerine kıyasla 3D beton yazıcı teknolojisi yüzde 15 daha avantajlı. Fakat bu oran tek katlı yapılar için geçerli. Bu alandaki ilerlemeler ve çok katlı binaların inşa edilmeye başlandığında bu maliyetlerin daha da aşağı ineceğini öngörüyoruz. Henüz çok yeni bir teknoloji olduğu için Türkiye’de ve dünyada standartları oluşmuş değil. Bizler bu konuda da üniversitelerle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kendimize belirlediğimiz majör hedefimiz kartezyen sistemle çok katlı yüksel binalar inşa etmek. Bu yeni teknolojimizi kamuoyuyla paylaştığımızda çok yoğun bir ilgi ve taleple karşılaştık. Bu bizi mutlu etti. Hâlihazırda 3D beton yazıcı teknolojisiyle inşa edeceğimiz projeleri takvimimize almış durumdayız. Elbette artan talepler doğrultusunda bizler de üretim kapasitemizi artırmak üzere yeni yatırımlar yapacağız. Bizim hedeflerimiz kadar, gelişen koşullar da bu yeni teknolojinin yaşam içinde nasıl yer alacağını belirleyecek. Bizler en iyisini, en hızlı ve yüksek kalite standartlarında üretmeye devam edeceğiz.
“Türkiye’deki ilk 3D yapı olarak hizmet vermeye başlayacak”
– 3D beton yazıcı teknolojisinin geleceğini nasıl görüyorsunuz? İSTO’nun bu alandaki hedefleri ve vizyonu nedir?
Dünyadaki gelişmeler de bize gösteriyor ki geleceğin yapı teknolojisinde 3D beton yazıcılar çok önemli bir rol oynayacak. Değişen sosyal yaşam ve şehircilik standartların da 3D beton yazıcı teknolojisini tercih sıralamasında yukarı taşıyacak. Bu teknolojinin sunduğu pratik, hızlı, çevreci ve güvenli üretim koşulları geleceğin dünyasında önemli olacağını öngörüyoruz. Bu sebeple, bir İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki olarak başat rol üstlenmek kamusal sorumluluğumuz açısından da büyük öneme sahip bizim için. Gelecekte bu teknoloji yaygınlaştığında ve ülkemizin gelişimine katkı sağladığında bizler bu teknolojinin temelini atmaktan gurur ve mutluluk duyacağız. Fakat bugüne geldiğimizde kısa vadede hedefimiz tek katlı konutların ardından çok katlı konutları yapacak seviyeye bu teknolojiyi taşımak olacaktır. Uzun vadede ise bu teknolojinin uygulama alanını daha da genişletmek olacak. Bunun için de 3D beton yazıcı teknolojisi ve yeni teknolojiler doğrultusunda çalışmalarımıza devam ediyoruz. İlerleyen dönemlerde konut dışında da bu teknolojiyle yapı elemanları üretmek hedeflerimizden biri. Keza 3D beton yazıcı teknolojisinde kullandığımız harç için yurt dışından talepler gelmeye başladı. Numunelerimizi gönderdik. Gerek teknoloji gerekse ürün olarak ihracat potansiyeli de ihtiva ediyor bu yeni teknolojimiz. Daha önce altyapı üretim teknolojimizle ürettiğimiz yapay resifleri bu teknolojiyle üretmeyi planlıyoruz. 300 metrekare olarak Çamlıca’da inşa ettiğimiz 3D binamızın duvarlarını tamamladık. Çatı ve diğer detayların tamamlanmasıyla kısa sürede Türkiye’deki yaşayan ilk 3D yapı olarak hizmet vermeye başlayacak.
“Birçok şehirde varız”
– Bu yeni teknolojinin gelişim sahasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
İSTON kuruluş amacına uygun olarak İstanbul’un kentsel gelişimine hizmet etmek öncelikli misyonumuz. Bununla birlikte bu misyon ile ilerlerken elde etmiş olduğumuz kazanımları ülkemizin tüm şehirlerinin gelişimi için sunmak da ana hedeflerimiz arasında. Keza şu anda gerek 3D beton yazıcı teknolojisi gerekse diğer kentsel ürün ve hizmetlerimizle Türkiye’nin birçok şehrinde varız. 3D beton yazıcı teknolojimize gelen yoğun talepler neticesinde İstanbul dışında ilk yapımızı Ankara’da inşa edeceğiz. Aynı zamanda birçok büyük ilimizin kentsel dönüşümünde de yeni tasarım kent mobilyalarımız ile yer alıyoruz. Bunun da bir adım ötesinde dünyanın kentlerine ürün, teknoloji ve hizmetlerimizi götürmek üzere pazarlama çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bizler kamusal sorumluluğumuzun bir parçası olarak sektörün gelişimine liderlik yapmayı da önemsiyoruz. İSTON’un yaratmış olduğu ürün, teknoloji ya da fikirlerin sektöre ilham olması bizleri mutlu eder. Biz 3D beton yazıcı teknolojisini dünya ile eş zamanlı olarak ülkemize kazandırarak sektöre cesaret verdiğimize inanıyoruz. Bu tür gelişmelerin ülkemize bu denli kısa sürede gelemeyeceğine dair bir kanaat vardı. Biz bu dönüşüm ile bu kanaati de yıkmış olduk.
Sen Sor Başkan Yanıtlasın
Sevgili okurlar! Yaşadığınız şehirde, sokağınızda, cadde ve kaldırımlarda gördüğünüz aksaklıkları ve belediye hizmetlerinde karşılaştığınız sorunları, sorumlulara duyurmak, şikâyetlerinizi onlara iletmek ve çözüm bulunmasını istiyorsanız, bize iletin. 0530 954 59 59 numaralı telefonumu günün her saatinde arayabilir, whatsapp’tan veya eren.aka@milliyet.com.tr elektronik posta adresine şikayetinizi fotoğraflarıyla birlikte iletebilirsiniz…