Balıkesir Organize Sanayi Bölge Müdürü Mesut Eray Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi’nde yaşanan gelişmeleri Milliyet’e anlattı.
Bölge Müdürü Eray “Balıkesir otoyol ve köprü ekonomisinden en fazla istifade eden bir il. İstanbul-İzmir otobanının açılmasıyla ve en son Çanakkale Boğazı’nın üzerine kurulan 1915 Çanakkale Köprüsü ile birlikte Balıkesir, Marmara ve Ege’deki tüm yatırımcıların odaklandığı bir il haline geldi.
Biz İstanbul ile iki saat mesafeye düştük, Bursa ile 1 saat mesafeye düştük. 1915 Çanakkale Köprüsü, Biga ve Balya üzerinden Balıkesir’e bağlanacak. Bu da tamamlandıktan sonra biz Kapıkule’ye İstanbul’dan daha yakın olacağız. Önceden ihracat yapan TIR’lar Balıkesir’den çıkıyordu, İstanbul’a gidiyordu, orada gümrükleme yapıyordu, İstanbul üzerinden Kapıkule ve yurt dışına gidiyordu. Bu süre 6-7saat zaman alıyordu. Balıkesir’de gümrüğümüz kuruluyor. Gümrüğü de Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi’ne getirdik, inşaat çalışmaları bitmek üzere. Gümrük Müdürlüğümüzün faaliyete geçmesiyle TIR’larımız iki saatte sınıra ulaşacak. Balıkesir Marmara’nın bittiği, Ege’nin başladığı şehir. Otoyol ve köprü projeleriyle Balıkesir hem sanayi hem turizm açısından çok popüler bir şehir haline gelmeye başladı. Zaten potansiyeli vardı, bu potansiyelini ön plana çıkarmaya başladı.
En fazla yatırım alan bölge
Gebze, Kocaeli ve Sakarya’daki sanayi doygunluğu ve yatırım maliyetlerinin fazla olmasından dolayı bu yatırımlar özellikle 2017 yılından itibaren Balıkesir’e yapılmaya başladı. 2017 yılında Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi olarak Türkiye’de en fazla yatırım alan bölge olduk.
2021 yılında da marka değeri en fazla artan üç Organize Sanayi Bölgesi’nden biri Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi oldu. Bizi şampiyonlar ligine çıkaran en önemli yatırımlar 2017 yılında Şişecam’ın Gebze’deki fabrikayı kapatıp Balıkesir’e gelmesi, aynı yıl Kalekim’in Balıkesir’de yeni fabrika açması, aynı yıl Filli Boya diye bildiğimiz Betek Grubun Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi’nde 76 dönüm üzerinde tam otomasyona dayalı yalıtım fabrikası açması, HEG Gıda, Kebir Süt gibi fabrikaların da yatırıma devam etmesi Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi’ne ilgiyi artırdı.
Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi’nde mevcut alanda yerimiz kalmadı. 2016 yılında bölgede 4 bin kişi çalışıyordu. 2022 yılında şimdi 16 bin kişi çalışıyor. 2016 yılında 350 milyon dolar olan ihracatımız şu anda 789 milyon dolar. Biz 2023 yılında 1 milyar dolar hedefini geçeriz diye düşünüyorduk, bu yıl hedefimizi bir yıl önce yakalamış olacağız. Günde 1250 TIR, kamyon giriş yapıyor Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi’ne. Giren toplam araç sayısı 4 bin 750. Bunlar hakikaten çok önemli rakamlar.
‘50 parselden 47’si satıldı’
Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi olarak üç etaptan oluşan genişleme çalışmalarına başladık. 1’inci etap genişleme çalışmalarına 4 Haziran 2021’de başladık. Parselleri düzleyip o şekilde veriyoruz yatırımcıya. Havaalanı gibi araziyi veriyoruz, yatırımcılarımız hemen yapılarını kurmaya başlıyor. Çok önemli firmalar var; Eyüp Sabri Tuncer, Akçelik Kimya bunlardan ikisi. Yurt dışı kaynaklı çok büyük bir firmayla anlaşma imzaladık, 300 dönümlük bir yatırımdan bahsediyoruz. 2’nci genişleme etabında kamulaştırma çalışmaları başladı, yüzde 50’sini bitirmek üzereyiz. 385 hektarlık 2’nci etapta da parsel tesviyesine başlayacağız. 2’nci etapta küçük atölyelerin olduğu imalat sektörüne dayalı kooperatifler, fuar ve organizasyon alanları, çarşı merkezimiz olacak.
İş garantili kurs
Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü’nün işletmede olduğu mesleki teknik eğitim merkezinde aynı zamanda kurslar düzenliyoruz. Bu kursları İŞKUR ve Halk Eğitim Merkezi’yle ortaklaşa yapıyoruz. Kurslarımızın ana gayesi, kursa katılanlara doğrudan iş sağlamak, istihdam etmek. Kursa başlamadan önce bir saha araştırması yapıp firmaların hangi alanda, branşta ihtiyaçları varsa ona yönelik kurslar açıyoruz. Kursları bitiren kişilerle ilgili olarak firmalardan taahhütler alıyoruz. Taahhütname aldığımız için kurs bitince doğrudan işe yerleştiriyoruz.
Altıeylül Belediye Başkanı Hasan Avcı, Milliyet Gazetesi Ege Bölge temsilcisi Engin Uğur Ağır ve Yerel yönetimler yazarı Eren Aka’ya Sultan Abdülhamid Han Gelişim Merkezi hakkında bilgi verdi.
Gelişim Merkezi’ne yoğun ilgi
Altıeylül Belediye Başkanı Hasan Avcı, “182 bin vatandaşımızın yaşadığı ilçemizde 2. Gündoğan Mahallemize içerisinde 250 m2 Aile Danışma Merkezi, 300 kişilik Sinema ve Konferans Salonu ile Bekleme Salonu, Görüşme Odası, Çocuk Faaliyet Evi, Robotik Kodlama Atölyesi, Yazılım ve Tasarım Atölyesi, Akıl ve Zekâ Oyunları Atölyesi, Mekatronik Atölyesi, Berber ve Kuaför Atölyesi, Aşçılık ve Pastacılık Atölyesi, Dikiş Atölyesi, Çok Amaçlı Atölye ve Dershane birimlerinin yer aldığı Sultan Abdülhamid Han Gelişim Merkezi’ni kazandırdık. Merkezimizde çocuklarımız Çocuk Üniversitesi’nde Robotik Kodlama, Yazılım ve Tasarım yapıp, yaptıkları projeleri Mekatronik Atölyesi’nde hayata geçirdik. Berber ve kuaför atölyeleri, Aşçılık ve Pastacılık Atölyesi, Dikiş Atölyesinde bölgede yaşayan vatandaşlarımıza Halk Eğitim Merkezi iş birliği ile meslek edindirici kurslar düzenliyoruz.
6 bin 400 m2 inşaat alanına sahip olan merkezimiz 5.700 m2 kapalı alan, 700 m2 açık alan, 1.750 m2 dershane birimleri, 1.780 m2 belediye birimlerinden oluşuyor. Son Başbakanımız Binali Yıldırım’ın açtığı Sultan Abdülhamid Han Gelişim Merkezi’nde yarı yılda Çocuk Şenlikleri, Kültür Merkezimizde bir hafta tiyatro etkinlikleri yaptık. Bir hafta da sinema etkinlikleri düzenledik. Salonumuz 305 kişilik ama her etkinliğimizde 400-500 çocuğumuz ve ailesini ağırladık” dedi.
‘GES projemizi hayata geçiriyoruz’
2021 yılında bütçelerinin 145 milyon lira olduğunu kaydeden Altıeylül Belediye Başkanı Hasan Avcı, “Geçen sene 2022 yılı bütçemizi 180 milyon lira olarak belirlemiştik, revize ederek 280 milyon liraya çıkardık. Geçen yıl öz sermayemizle bir GES projesi yaptık. GES ile en azından elektrik maliyetlerimizi düşürmek istiyoruz. Aylık 700-800 bin lira elektrik faturamız oluyor. Yine geçen yıl 350 bin m2 kilit parke taşı yaptık, ihalemizi 12 milyon liraya verdik. Bu yıl 400 bin m2 yapıyoruz.
‘İhtiyaç sahiplerine dokunuyoruz’
Altıeylül Gelişim Merkezi (ALGEM) ile ilçede ihtiyaç sahibi ailelere market kartı, giysi yardımı ve kendi arazilerimizde yetiştirdiğimiz gıda ürünlerini ulaştırarak yardım yapıyoruz. 2021’de 5.5 milyon liralık yardım yaptık bu yıl 14 milyon lira olacağını tahmin ediyoruz. Depolarımızı doldurduk. İhtiyaç sahibi vatandaşlarımız sıkıntı yaşamadan istediği ürünleri alsın istiyoruz” dedi.
‘Stadımızı istiyoruz!’
İzmir’in Karşıyaka ilçesinde yaşamakta olan okurlarımız, “İzmir’de yeni stat projesini yaklaşık 25 yıl önce ilk gündeme getiren Karşıyaka kulübü olmasına rağmen stadyum konusunda en mağdur kulüp biz olduk. Ocak 2014 ve Haziran 2017’de TOKİ vasıtasıyla iki kez ihaleye çıkıldı. Açılan davalarla iki ihalesi de iptal edilen stat konusu adeta yılan hikâyesine döndü. Son olarak 3 Temmuz 2021’de Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu’nun katıldığı zirvede yapımının İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesi kararı verilen statta o tarihten beri yeni ihale tarihi bekleniyor. Stat konusunda daha önce çizilip, Ekim 2021’de Büyükşehir Belediyesi’ne verilen avanprojeyle ilgili tartışmalar var. Yıllardır stadının yolunu gözlerken bu süreçte futbolda 1. Lig’den 3. Lig’e kadar geriledik. Elimizde sadece altyapı çalışmaları yapıldıktan sonra boş bir şekilde atıl durumda kalan stat arazisi ve projenin görselleri kaldı. Aradan geçen yıllar içinde inşaat maliyetlerindeki büyük artış da Karşıyakalı olarak bizleri hem derinden üzüyor hem de endişelendiriyor. 2014 yılında ihalesi yapıldı. Aynı zamanda başlayan, hatta yıllar sonra başlayan statlar bitti. Bizlere sahip çıkılmadı. Zemin çalışmaları bitti, yıllardır atıl duruyor. Yıl 2022, stadımıza hâlâ kavuşamadık” dedi.
Karşıyaka Spor Kulübü, Karşıyaka Belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bakanlık yetkilileri bir an önce toplanıp, somut adımlar atılmalı.
Başkan Aras çalışmaları yerinde inceliyor
İlçede kronikleşen sorunların çözümü için başlatılan altyapı çalışmaları farklı mahallelerde devam ederken, Bodrum Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü, altyapının tamamlandığı cadde ve sokaklarda üstyapı çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. Gümüşlük Mahallesi’nde çalışmaları yerinde inceleyen Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, başkan yardımcıları İlknur Ülküm Seferoğlu ve Önder Batmaz, Gümüşlük Mahalle Muhtarı Zeki Pay ve birim müdürleri ile birlikte Gümüşlük Mahallesi’nde altyapının bitirildiği ve asfaltlama çalışmalarının tamamlandığı Cumhuriyet Caddesi üzerinde incelemeler yaptı.
Sen Sor Başkan Yanıtlasın
Sevgili okurlar! Yaşadığınız şehirde, sokağınızda, cadde ve kaldırımlarda gördüğünüz aksaklıkları ve belediye hizmetlerinde karşılaştığınız sorunları, sorumlulara duyurmak, şikâyetlerinizi onlara iletmek ve çözüm bulunmasını istiyorsanız, bize iletin. 0530 954 59 59 numaralı telefonumu günün her saatinde arayabilir, whatsapp’tan veya eren.aka@milliyet.com.tr elektronik posta adresine şikayetinizi fotoğraflarıyla birlikte iletebilirsiniz…