Ulaşımdan çevreye, tarımdan turizme kadar her alanda atılan kararlı adımlarla, Bursa’nın geleceğine değer kattıklarını belirten Başkan Alinur Aktaş, “Hizmette sürekli yükselen kalite anlayışımız, öncü ve örnek kent konumumuzu daha da güçlendiriyor” dedi.
Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa’nın vizyonunu günden güne genişleten hizmetleri, kararlı adımlarla gerçekleştiriyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa’nın sahip olduğu güzelliklere değinerek, “Bursa’mızın değerlerine her yeni gün biraz daha değer katma hedefiyle çalışıyoruz. Şehrin köklü geçmişinden aldığımız ilhamı bugünün gücüyle harmanlayıp geleceğimize yönelik daha emin ve daha sağlıklı adımlar atıyoruz” dedi. Başkan Aktaş, tarihi mirası, doğal güzellikleri, Türkiye’nin lokomotif şehirlerinden biri olmasını sağlayan sanayisi ve turizm değerleri ile Bursa’nın, tarih boyu dikkatleri üzerine çektiğini söyledi. Başkan Alinur Aktaş, kentte gerçekleştirilen yatırımları Milliyet’e değerlendirdi.
‘Marka şehir Bursa’
Bursa’da, yerel yönetimde de örnek çalışmalar yapıldığını ifade eden Başkan Aktaş, “Büyükşehir Belediyesi olarak Bursa’da sunduğumuz hizmetlerle daima farklı olmayı hedefliyoruz. Problemlere çözüm üretme amacımızla Bursa’yı ve Bursalıları ilgilendiren birçok alanda yeni açılımlarla, yolumuza devam ediyoruz. Bursa’ya hizmette sürekli yükselen kalite anlayışımız, şehrimizin yaşanılabilirliğini arttırırken, öncü ve örnek kent konumumuzu daha da güçlendiriyor” diye konuştu. Başkan Aktaş, Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Marka Şehir Bursa’ hedefi doğrultusunda hizmetleriyle tüm ilçelere ulaştığını sözlerine ekledi.
Ulaşım rahatladı
Büyükşehir Belediyesi, ulaşım çalışmaları kapsamında, çeşitli noktalarda 6 akıllı kavşak uygulaması yaparak Bursa’da trafiğin yüzde 40 oranında nefes almasını sağladı. Bursalılardan tam not alan çalışmalar kapsamında ilk olarak Esentepe, FSM Tuna Caddesi, Beşevler, Otosansit, Korupark Emek ve Küçük Sanayi kavşakları ele alındı. Bu bölgelerde geometrik düzenleme çalışmaları yapılarak, şerit sayısı artırıldı ve kavşak noktalarında ‘asfalt üzerine’ manyetik dedektör sistemi kuruldu.
Böylece ilk aşamada, şehir trafiğinin kilit noktası durumundaki 6 alanda sistem akıllı hale getirildi. Şehrin muhtelif 29 bölgesindeki kilit noktalarda yapılan düzenlemelerle de araç işleyişi rahatlatılmış oldu. Bursa’da devam eden ulaşım master planının ise yılsonunda tamamlanacağını anlatan Başkan Aktaş, ulaşım çalışmaları kapsamında 2018 yılında, katlı yol ve alternatif uygulamalar üzerinde çalışıldığını da ifade etti.
Bursa’nın turizmden aldığı payın artırılması hedefiyle kentin sahip olduğu tarihi ve doğal değerleri en iyi şekilde kullanan Büyükşehir Belediyesi’nin, 115 kilometreyi bulan deniz ve 180 kilometreyi bulan göl sahillerinin de yaz turizmine kazandırılması hedefiyle yaptığı çalışmalar meyvelerini vermeye başladı. Gemlik, Mudanya ve Karacabey sahillerinde hem plajlarda hem deniz yüzeyinde temizlik, eskiyen iskelelerin onarılması, sahil kesiminde yeşil alanlar ve çocuk oyun alanları oluşturulması gibi çalışmalarla sahillerdeki kalite en üst seviyeye çıkarılırken, Bursa plajlarını tercih eden tatilci sayısı da her geçen yıl artıyor.
TARIM ŞEHRİ BURSA
Kırsal kalkınmanın devamlılığını ve köyden kente göçün durdurularak çiftçinin desteklenmesini amaçlayan Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin en önemli meyve ihracatçısı konumundaki Bursa’da dev projeleri hayata geçiriyor. Bursa’nın, sanayi kimliğinin yanı sıra önemli bir tarım şehri olduğunu belirten Başkan Aktaş, toplam alanı 1 milyon 88 bin hektar olan kentte 333 bin 868 hektar tarım alanının bulunduğunu, 136 bin 799 hektar alanın ise sulanabilir oluşu nedeniyle büyük avantaj taşıdığını söyledi. Tüketim merkezlerine yakınlığı, ulaşım kolaylığı ve ürün çeşitliliği ile Bursa’nın meyve, sebze ve tarla bitkileri yetiştiriciliğinde önemli bir noktada olduğunu anlatan Başkan Aktaş, 2017 yılında 116 milyon 260 bin 410 dolarlık yaş meyve sebze ihracatı yapıldığını vurguladı. Başkan Aktaş, Bursa’da tarım ve hayvancılığın daha kaliteli hale getirilmesi, verimlilik ve çiftçinin kazancının arttırılması hedefiyle ahududu, incir ve armut yetiştiricilerine yönelik toplam bütçesi 4 milyon TL olan projeleri başlattıklarını da sözlerine ekledi.
Mudanya’ya ‘kordon boyu’
Büyükşehir Belediyesi’nin en önemli sahil düzenleme çalışmalarından biri olan ve Mudanya İskelesi ile Mütareke Evi arasındaki alanı kapsayan Mudanya Sahil Düzenleme projesi de tamamlanarak halkın hizmetine sunuldu. Toplam 950 metre uzunluğunda ve 32 bin metrekare alanı kapsayan çalışmalarla Mudanya, muhteşem bir ‘kordon boyu’na kavuşmuş oldu. Yaklaşık 14 milyon liraya mal olan çalışma ile sahil bandı boyunca yürüyüş yolları, yeşil alanlar, banklar, kafeler, büfeler, gölgelikler, otopark ve değişik özelliklerde zemin kaplamaları yapıldı.
FESTİVAL COŞKUSU BAŞLADI
Bursa Büyükşehir Belediyesi adına Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı (BKSTV) tarafından bu yıl 57.’si düzenlenen ve ‘Türkiye’nin en uzun soluklu kültürel etkinliği’ olma özelliği taşıyan ‘Uluslararası Bursa Festivali’, Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası (BBDSO) ile usta sanatçılar Mazhar Fuat Özkan’ı aynı sahnede buluşturdu. Kültürpark Açık Hava Tiyatrosu’nda gerçekleştirilen konsere, sanatseverler yoğun ilgi gösterdi. Usta sanatçıların eşsiz yorumu ve BBDSO’nun performansı, izleyiciler tarafından alkışlarla ödüllendirildi. Başkan Alinur Aktaş, “Burası tüm özelliklerinin yanında bir kültür sanat şehridir. Şehrin en güzel geleneklerinden biri olan 57. Uluslararası Bursa Festivali, muhteşem bir konserle başladı. 20 Temmuz’a kadar da alanında usta sanatçılar bizim için buraya gelecek” dedi. Festival kapsamında yapılacak ‘32. Uluslararası Altın Karagöz Halk Dansları Yarışması’nda da 27 ülkeden yüzlerce dansçı kültürlerini Bursa’da sergileyecek. Öte yandan ‘Festival Onur Ödülü’, Bursa Kültür Sanat Vakfı Kurucu üyelerinden Şerif Arı’nın oldu. Bu yıl ilk defa festival komitesi tarafından verilen ‘Basın Hizmet Ödülü’nü ise etkinliği 30 yıl boyunca takip eden DHA/Hürriyet Bursa Muhabiri Recai Güler aldı.
ROTA TURİZME ÇEVRİLDİ
En fazla ihracat yapan ikinci kent olarak Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan Bursa’nın turizm pastasından da hak ettiği payı alması için rota turizme çevrildi. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Bursa’yı kültür turizminde öne çıkaracak yatırımlara hız veren Büyükşehir Belediyesi, diğer taraftan kış turizmi, termal ve sağlık turizmi gibi alanlarda projeler geliştiriyor. Büyükşehir Belediyesi, Osmanlı başta olmak üzere kentteki tüm medeniyetlerin izlerini gün yüzüne çıkaracak çalışmalara imza atarken, Akçalar Aktopraklık mevkiinde yapılan arkeolojik kazılarda 8500 yıllık kalıntılara ulaşıldı ve bölge Arkeopark olarak kente kazandırıldı. 2014 yılında Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi, Sultan Külliyeleri ve Cumalıkızık ile UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yerini alan Bursa, Büyükşehir Belediyesi’nin girişimleriyle ‘2020 Avrupa Yeşil Başkenti’ unvanına da aday oldu. ‘Yeşil’ ile anılan Bursa’nın uluslararası alanda da tanınması amacıyla önemli bir fırsat olan ‘Avrupa Yeşil Başkent Ödülü’ kente geldiği takdirde Bursa’nın itibarı, hem Türkiye’de hem de dünyada bir kat daha artacak. Uludağ’ın her mevsim kullanılabilir olması hedeflenen Bursa’da, termal değerler de kentin sağlık turizminde önemli bir noktaya ulaşması amacını destekliyor.
Eğitimde çıta yükseliyor
Kentin değerine değer katan Büyükşehir Belediyesi, eğitim yatırımlarında da başrolde. Spor salonu bulunmayan eğitim kurumlarını modern spor tesisleriyle buluşturan, 400’e yakın okulun fiziki eksikliklerin giderilmesi noktasında önemli bir sorumluluk üstlenen Büyükşehir Belediyesi, yeni okul binaları ve eski okulların yenilenmesi için de gereken çalışmalarda öncü olurken, Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Bursa Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (BUSMEK), 13. yılını doldurdu. Yılda ortalama 30 bin kişiye eğitim hizmeti sunan BUSMEK, şu anda 250 farklı branşta eğitimlere devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi’nin teknolojiyi vatandaşların yaşam alanlarına kadar götürdüğü Bursa Mobil Eğitim Projesi (BUMEP) ile Bursa Engelsiz Mobil Eğitim Projesi (BENMEP) de kentin her köşesinde yaşayan binlerce insana nitelikli iş gücü kazandırmaya devam ediyor. Sağlıklı şehir Bursa’da çocukları spora teşvik eden Büyükşehir Belediyesi sayesinde, 2017/2018 eğitim öğretim yılında 17 ilçede ilk ve ortaokul düzeyinde 286 bin öğrenci sportif faaliyetlere katıldı.
YAZ TATİLİ BİLİM DOLU GEÇECEK
Uludağ Üniversitesi bünyesinde faaliyetlerine devam eden ULUTEK ile Bursa Bilim Teknoloji Merkezi çocukları yaz tatilinde sıkıntıdan kurtaracak bir iş birliğine imza attı. İki kurumun ortaklığında düzenlenecek ‘Maker Çocuk Programı’ sayesinde çocuklar tatilde bilimsel çalışmalara doyacak. ULUTEK Binası’nda gerçekleştirilen Maker Çocuk Programı İmza Töreni’ne ULUTEK Genel Müdürü Prof. Dr. Mehmet Kanık ve Kültür A.Ş. Genel Müdürü Fehim Ferik katıldı. ULUTEK Genel Müdürü Kanık, “İmzaladığımız protokol ile çocuklarımız daha kapsamlı ve seviyesi gelişmiş bir maker çocuk programı ile karşılaşacaklar. Çocuklarımız evlerinde bilgisayar veya cep telefonu başında vakit öldüreceğine burada zevkli, eğlenceli bir ortamda proje yapmayı öğrenecekler” dedi. Kodlama konusunun çocukların gelecekte seçecekleri meslekler açısından büyük önem taşıdığının altını çizen Bursa Kültür A.Ş. Genel Müdürü Fehim Ferik ise , “Dünyada ikinci dil olarak kodlama dili geçiyor. Ana dili dışında bu dili öğrenemeyen çocukların, gelecekte bir meslek sahibi olmalarının dışında başarılı olması mümkün görünmüyor. Bizler de çocukların üretmesi, keşfetmesi ve hayal etmeleri için ULUTEK ile bir iş birliği yaptık” diye konuştu.