‘Deprem gerçeğini unutmamalıyız’

Bursa Büyükşehir Belediyesi ile AFAD iş birliğinde düzenlenen ‘Deprem Zararlarının Azaltılması Ortak Akıl Çalıştayı’nda Bursa’nın deprem gerçeği masaya yatırıldı.

Deprem zararlarının azaltılması konusunda sadece kurumların değil bireylerin de üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirme yükümlülüğünün bulunduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Umarım depremle karşı karşıya kalmayız ama böyle bir gerçeğin olduğunu unutmamamız gerekiyor” dedi.

Birinci derece deprem kuşağı üzerinde yer alan Bursa’da bugüne kadar zemin etütlerinden deprem risk yönetimine ve deprem master planının hazırlanmasına kadar önemli çalışmaları hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, şimdi de deprem zararlarının azaltılmasına yönelik çalıştaya imza attı. Büyükşehir Belediyesi ile AFAD iş birliğinde düzenlenen Deprem Zararlarının Azaltılması Ortak Akıl Çalıştayı, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile alanında uzman akademisyenlerin katılımıyla başladı. Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde (Merinos AKKM) düzenlenen çalıştayın açılış törenine; Bursa Valisi Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve AFAD Başkan Yardımcısı İsmail Palakoğlu da katıldı.

Deprem gerçeğini unutmamalıyız

‘Bu mantıkla olmaz’

Çalıştayın açılış töreninde konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, yaşanan her depremden sonra birçok telefon aldığını ve herkesin kendi mahallesindeki kentsel dönüşümü sorduğunu söyledi. Bu konuda mantık hatası olduğunu dile getiren Başkan Aktaş, “Arabamızda ufak çizik olsa, içimiz ah ediyor. Beyaz eşyamızı, evimizdeki mobilyamızı, arabamızı değiştirmek için devlete başvurmuyoruz. Maalesef deprem güvenliği olmayan evlerle ilgili her zaman devleti akla getiriyoruz. Dönüşüm için bırakın para vermeyi, ‘Üste ne kadar para alabilirim?’ düşüncesinde hareket ediyoruz. Üzülerek söylüyorum ama bu mantıkla depremle alakalı kentsel dönüşüm içerisinde olmamız mümkün değil. Deprem de trafik ve çevre gibi bir kültürdür. Deprem gerçeğini hatırlamak değil varlığını bilerek, her bireyin bu gerçeği kabul ederek, kendince tedbirleri alma noktasındaki sorumluluğunu yerine getirmesi gerek” diye konuştu.

Telafisi olmayan tarihi miras

Bursa Valisi Yakup Canbolat da Bursa’nın ‘afetler noktasında’ kayıplarının telafisi olmayan bir kültürel mirasa sahip olduğunu ifade etti. Bursa’nın sahip olduğu kültürel mirası ortak akılla geleceğe güvenle taşımak istediklerini kaydeden Canbolat, “Tarihsel olarak bakıldığında, en büyük tehlikelerden biri olan depremin zararlarını son derece önemsiyor ve bu tür çalıştayları büyük fırsat olarak görüyoruz. Çalıştayın bize kattığı güçle Bursa’mızda güvenli yaşamı, afetlerin oluşturabileceği can ve mal kayıplarını azaltmayı ve önlemeyi, kaynakların etkili kullanılmasını sağlamayı, paydaşlar arasında iş birliğini artırmayı, afet sırasında müdahale ve sonrasında iyileştirme için yapılan harcamaları azaltmayı hedefliyoruz. Tarihten bizlere büyük miras olarak gelmiş Bursa’mızın tüm varlıklarının saniyeler sürecek depremle yok olmasını istemiyorsak, herkesin gerçekleri bir kez daha derinden düşünmesini, sorumluluk duygusu içerisinde hareket etmesini ve tüm kurumlarımızın depremle mücadelede elinden geleni fazlasıyla ve sanki yarın deprem olacakmış gibi yapmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Deprem gerçeğini unutmamalıyız

20 yılda 4 bin 636 deprem

Türkiye ve Bursa özelinde verdiği deprem istatistikleri ile konuya dikkat çeken AFAD Başkan Yardımcısı İsmail Palakoğlu da Türkiye’nin jeolojik ve tektonik hareketler açısından dünyanın sayılı, depremler bakımından da dünyanın en tehlikeli bölgelerinden biri olduğunu kaydetti. Bursa’da meydana gelen deprem sayılarının yüksekliğine dikkat çeken Palakoğlu, “Bursa’da son 20 yıl içerisinde büyüklüğü 0.5 ile 4.5 arasında değişen 4 bin 636 deprem meydana geldi. Bu veriler, Bursa’mızı ve Türkiye’yi depreme hazır hale getirmeye mecbur olduğumuzu açıkça ortaya koyuyor. AFAD olarak Avrupa’nın ikinci büyük deprem gözlem ağına sahibiz.1143 istasyonumuz 7/24 esasına göre çalışıyor” ifadelerini kullandı. Çalıştayda Bursa özelindeki tüm risklerin ve deprem sonrası oluşabilecek zararların en aza indirilmesi için yapılacakların tüm yönleriyle ele alınacağını vurgulayan Palakoğlu, İçişleri Bakanlığı tarafından 2022’nin tatbikat yılı ilan edildiğini ve 2022’de 54 bin 302 tatbikat yapmayı planladıklarını sözlerine ekledi.

Bu sokağı hangi belediye yapacak?

Adana’nın Seyhan ilçesi, Yeşiloba Mahallesi, 46004 Sokak’ta yaşamakta olan okurlarımız, “Yaklaşık altı yıldır sokağımızın asfaltlanmasını bekliyoruz. Hem ilçe hem de Büyükşehir Belediyesi’ni defalarca aramamıza rağmen hiçbir çalışma yapılmadı. Adana Büyükşehir Belediyesi ‘Orası Seyhan Belediyesi’ne ait’ diyor. Seyhan, ‘Elimizde mahkeme kararı var, Büyükşehir’e ait’ diyor. Mahalle muhtarına soruyorum, ‘Yaza inşallah yaparlar’ diyor. Sokaktaki tabelada Seyhan Belediyesi yazıyor ancak Büyükşehir Belediyesi’ne yönlendiriyorlar. Olan tabii bizim arabalara oluyor” dedi. Adana’da yaşamakta olan okurlarımızın bu ikilemine bakalım Adana Büyükşehir Belediyesi ve Seyhan Belediyesi yetkilileri ne yanıt verecek?

Deprem gerçeğini unutmamalıyız

FIFA standartlarında futbol sahası

Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, Tırmıl bölgesine FIFA standartlarında 750 kişilik bir futbol sahası ile kapalı spor salonu yapılacağı müjdesini verdi. Alanı yerinde inceleyen Başkan Gültak, “Bu tesis, Özgürlük Mahallesi’ni ve Akdeniz’i ön plana çıkaracak. Hedefimiz göç veren değil, göç alan bir Akdeniz yaratmak” dedi.

Deprem gerçeğini unutmamalıyız

Konya İtfaiyesi ülkelere model oluyor

Konya Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi Dairesi Başkanlığı, ulusal ve uluslararası alanda bilgi ve tecrübesiyle model olmaya devam ediyor. Konya Büyükşehir İtfaiyesi’nin, Batı Afrika ülkelerinden Gambiya Cumhuriyeti’nin çeşitli bölgelerinde itfaiyecilik faaliyeti yürüten itfaiyecilere yönelik verdiği eğitim, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ortaklığıyla gerçekleştirildi.

“Acil Durum ve Afet Müdahale Eğitimleri” kapsamında yaklaşık bir hafta süren eğitimlerde Gambiyalı itfaiyecilere yanma-yangın bilgisi, itfaiye araç ve malzeme bilgisi, trafik kazalarına müdahale, yangın güvenliği, belediyelerde afet yönetimi ve ilk yardım dersleri hem teorik hem de uygulamalı olarak verildi.

Deprem gerçeğini unutmamalıyız

Konya Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi daha önce de Özbekistan, Karadağ, Tacikistan ve Libya’daki itfaiyecilere eğitim vermişti.

Çanakkale’yi ziyaret daha da artacak

Geçtiğimiz hafta Milliyet Ege Bölge Temsilcisi Engin Uğur Ağır ve Reklam Müdürü Gülhan Kaya ile Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ı ziyaret ettik. 1915 Çanakkale Köprüsü ile ilgili görüş ve düşüncelerini sordum, Gökhan da yanıtladı.

“Feribotla gelenler doğrudan şehrin içine giriyordu. Otoyolla geçişte kentin içine fazla turist girmeyecek gibi geliyor bana” sorusuna Gökhan, “Ben tam tersini savunanlardanım. Çünkü, arabalı kuyruğunda saatlerce bekleyen vatandaşın iskeleye indikten sonra şehirde kaldığını görmedim. Gidenler uzun süre kuyrukta bekliyor. Arabasını iskeleye bırakıp lokantaya gidemiyor. İskeledeki simitçi ve poğaçacı kazanıyor. Şimdi, köprüden geçen, normalde işi olmayan, geziye, yazlığına giden öğlen saatinde geldiğinde Çanakkale’ye uğrayalım da bir balık yiyelim diyebilir. Öte yandan araba kuyruğunda olan konuklar, bir an önce gitmek istiyor. Bizim burada Çanakkale’yi turistik anlamda daha da zenginleştirmemiz lazım. Uğranabilir bir kent haline getirmemiz gerekiyor. Seramik üzerine biraz kafa yoruyoruz. Onu geliştirmeye çalışıyoruz. Kalkınma Ajansı’nın da bir projesi var, Çanakkale hediyelik eşya, müzelerimizi geliştirmeye çalışıyoruz. Deniz kıyısına güzel parklar yapıyoruz. Güzel alanlar yaratmaya çalışıyoruz. Turizmcilerle ne yapabiliriz diye konuşuyoruz, muhtemelen daha da gelişecek. Vatandaşımızı projelerle ilgili teşvik edeceğiz” yanıtını verdi.

Deprem gerçeğini unutmamalıyız

BELEDİYEDEN YANIT VAR!

Teşekkürler Esenler Belediyesi

İstanbul’un Esenler ilçesi, Fatih Mahallesi, Gelibolu Caddesi’nde yaşamakta olan okurlarımız, çukurdan kaçarken arabaların tehlike saçmasından şikâyetçiydi. Biz de gazetemizin 18 Şubat Cuma günü “Yol ortasındaki çukur tehlike saçıyor” başlıklı haberimizle konuyu gündeme taşımıştık. Haberimizden sonra Esenler Belediyesi ekipleri şikâyete konu olan çukuru kapattı. Duyarlılığından dolayı Esenler Belediyesi’ne teşekkür ederiz.

Deprem gerçeğini unutmamalıyız

Sen Sor Başkan Yanıtlasın

Sevgili okurlar! Yaşadığınız şehirde, sokağınızda, cadde ve kaldırımlarda gördüğünüz aksaklıkları ve belediye hizmetlerinde karşılaştığınız sorunları, sorumlulara duyurmak, şikâyetlerinizi onlara iletmek ve çözüm bulunmasını istiyorsanız, bize iletin. 0530 954 59 59 numaralı telefonumu günün her saatinde arayabilir, whatsapp’tan veya eren.aka@milliyet.com.tr elektronik posta adresine şikayetinizi fotoğraflarıyla birlikte iletebilirsiniz…


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir