Adana Valiliği’nin ev sahipliğinde, Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri ile odalar ve sivil toplum kuruluşlarının katkılarıyla bu yıl 6’ncısı düzenlenen Uluslararası Adana Lezzet Festivali dopdolu lezzetler ve güçlü bir programlarla hem göze hem mideye hitap etti.
Mangal ateşinin yakılmasıyla başlayan ve ana teması ‘Geçmişten Geleceğe Miras: Mutfak’ olan festivalde onlarca etkinlik gerçekleştirilirken lezzet duraklarının önlerinde uzun kuyruklar oluştu. ‘Karbon ayak izini sıfır olarak hedefleyen bir festival olduk diyen Adana Valisi Süleyman Elban, festivalin bir önceki yıla göre daha coşkulu geçtiğini söyledi.
Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Adana Valisi Süleyman Elban, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar mangal ateşini yaktı, ardından taş kadayıf kızarttı.
AŞK=Adana, şalgam, kebap
‘Adana’da insanlar yedikçe acıkır, acıktıkça yer’ derler, şaşırıp nasıl yani diyerek nedenini sorar gibisiniz. Çünkü Adana’da ‘AŞK’ deyince akla ‘Adana-Şalgam-Kebap’ gelir. Hal böyle olunca Adana’da insanlar karın doyurmak için yemek yapmazlar ve yemezler. Adana’da yemek bir keyiftir, bir şölendir, bir törendir, bir aşktır, bir sevgidir. Adana yemeği sanata dönüştüren bir kent. Kenti süsleyen Seyhan Baraj Gölü ve ılıman iklimiyle herkesi kendisine hayran bırakan bir şehirdir. Bu kentte yemyeşil doğanın ve telaşsız akıp giden zamanın büyüsüne kapılmanız neredeyse bir an meselesidir.
Sanatsal yemek kenti
Adana Valiliği’nin öncülüğünde Adana Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri, odalar ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliği ve sinerjisi ile Adana’nın gastronomi dünyasındaki yerini sağlamlaştırmak için organize edilen 6. Uluslararası Adana Lezzet Festivali’nde bu sene de renkli görüntüler ortaya çıktı. Mangal ateşinin yakıldığı Merkez Park’taki festival alanında da Adana yemekleri lezzet tutkunları ile buluştu. 180 dönümlük alanda misafirlerini ağırlayan Türkiye’nin en büyük gastronomi festivali, büyük bir lezzet buluşmasına sahne olurken Adana ile özdeşleşen markaların açtığı stantlar önünde kuyruklar oluştu.
Umut verici gelişmeler
Adana’nın sadece yemekleriyle değil, tarihi ve turistik güzellikleriyle de ön plana çıkan bir şehir olduğunu anlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ise, “Son yıllarda çıkışa geçen Adana’da umut verici gelişmeler yaşanıyor. Adana, tarihini lezzete evirmiş bir kent. Bu kadar güzelliğin sadece Adanalılar tarafından bilinmesi gerçekten insafsızlık olurdu. Bunu herkesle paylaşmak gerekiyordu, o nedenle lezzet festivali bunu sağlayan festival oldu. Her festival, Adana’nın tanıtımına katkı sağlıyor. Adana’nın son yıllardaki başarısı, kentteki birliktelikten kaynaklanıyor” dedi.
“Bu sene bir önceki yıla göre daha coşkulu geçti” diyen Adana Valisi Süleyman Elban da kentin özel bir coğrafi konuma sahip olduğunu kaydetti. Vali Süleyman Elban “Bir önceki yıl sıfır atığı hedeflemiş tek festivaldi, bu sene karbon ayak izini sıfır olarak hedefleyen bir festival olduk. Bu festivalin 3’üncü gününden sonra yeni yılın festival hazırlığına başlıyoruz. Her konuda çok titiz bir çalışmayı hemen başlatıyoruz” diye konuştu.
Bakan Kasapoğlu müjdeyi verdi
Adana Lezzet Festivali’ne katılan Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, festivalin mangal ateşini yakıp, taş kadayıf kızarttı. Bakan Kasapoğlu, Milli Eğitim Bakanlığı’nın gastronomi enstitülerinden birinin Adana’ya açılacağını müjdeledi.
140 çeşit lezzet sunuldu
Geçmişten Geleceğe Miras: Mutfak’ temasıyla bu yıl 6’ncısı gerçekleştirilen Uluslararası Adana Lezzet Festivali’nin Adana Müzesi bahçesindeki gala gecesinde davetlilere Adana’ya özgü 140 çeşit yemek sunuldu. Bahçede açılan 36 standın önü dolup taştı. Kente özgü şırdan dolmasının tadına bakmak isteyenler yoğun kalabalık oluşturdu.
‘Biz de asfalt istiyoruz’
Ankara’nın Altındağ ilçesi, Baraj Mahallesi, 1496/9 Sokak’ta yaşamakta olan okurlarımızdan Dilek Ozanoğlu, “Geçenlerde gazete okurken ilçemizde bir asfalt şikâyetini dile getirdiniz ve orası hemen asfalt yapıldı. Biz de sokağımızdaki asfaltımızın bozuk yerlerine yama yapılmasını istiyoruz. Arabalarımız zarar görüyor. Lütfen bizim sokağımızı da dile getirin” dedi. Okurlarımızın bu şikâyetini Altındağ Belediye Başkanı Doç. Dr. Asım Balcı ve ekibine iletmiş olalım.
Şile Palamut Festivali başlıyor!
Şile Belediyesi tarafından bu yıl ilk düzenlenecek olan 1. Şile Palamut Festivali 15 Ekim tarihinde birbirinden güzel etkinliklerle başlıyor. Balıkçılık kültürüne, balığın faydalarına ve palamut balığının en verimli adresi olan Şile’deki önemine saygı duruşu olacak festivalde söyleşiler, dans gösterimleri, müzik dinletileri ve çok sayıda atölye yer alacak. Doğal güzellikleri, kültürel geçmişi ve tarihi dokusuyla İstanbul’un yanı başındaki cenneti Şile geçmişten günümüze bir balıkçı kasabası olarak varlığını sürdürüyor. Şile Belediyesi’nin ismini Karadeniz’in bereketinden alarak bölgeyle özdeşleşen Şile palamudunun değerini, önemini sahiplenerek, insan vücuduna mucizevi faydalar sağlayan balık tüketimine dikkat çekmek amacıyla gerçekleştirilecek olan festivalin gelenekselleşmesi hedefleniyor.
Tarım öğrencilerine teşvik verilecek
Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, tarım sektöründe nitelikli insan gücünü artırmak amacıyla Düzce’de tarım alanını seçen ortaöğretim öğrencilerine destek olunacağını açıkladı. Başkan Özlü, tarım sektöründe kendini geliştirmiş nitelikli insanlara ihtiyaç duyulduğunu söyleyerek, “Bilimin ışığında toprağı harmanlayan genç çiftçilerimiz, tarımın geleceğine yön verecek. Düzce’mizin bereketli topraklarından tüm Türkiye’yi doyuracak tarım ürünleri yetiştirebiliriz. Bir yandan kurduğumuz Tarım Akademisi Projesinin meyvelerini toplarken bir yandan da tarıma ilgisi bulunan öğrencilerimiz için yeni bir adım atıyoruz. Nitelikli ve toprağa hükmedebilen isimlerin Düzce’den de çıkmasını istiyoruz. Her alanda olduğu gibi tarım alanında da adımızı duyurabilmek amacıyla kendini tarım alanında geliştirmek isteyen, hem ilimizin hem de ülkemizin tarım politikasına katkılar sağlayacak gençlerimize tarım bölümünü seçmeleri halinde çeşitli destek paketlerimiz olacak” ifadelerinde bulundu.
Can dostlara özel rehabilitasyon merkezi
Şişli Belediyesi 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’nde anlamlı bir hizmete daha imza attı. Toplamda 900 metrekare kullanım alanına sahip olan rehabilitasyon merkezinde 130 yatar kapasitesi, 300 yatar hasta kapasitesine çıkarıldı. 13’ü veteriner hekim olmak üzere toplam 50 personelle hizmet verecek. Merkezde, hayvanların konfor ve refahı ön planda tutuldu. Havalandırma, ısıtma ve soğutma sistemleri özel olarak tasarlandı.
Üreten Eller Projesi dijitalleşiyor
Avcılar’da “Üreten Eller” projesine katılan kadın girişimciler dijitalleşiyor. Avcılar Belediyesi’nin öncülüğünde düzenlenen eğitim programıyla kadınların üretim ve istihdam süreçlerine katılımı destekleniyor. Üç haftalık eğitime katılan girişimci kadınlar sertifikalarını Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli’den aldı. Toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınlara dönük birçok çalışmasıyla kadınlara destek olan Avcılar Belediyesi bir projeye daha imza attı.
Siz sorun yetkililer yanıtlasın
Sevgili okurlar! Yaşadığınız şehirde, sokağınızda, cadde ve kaldırımlarda gördüğünüz aksaklıkları, trafikte karşılaştığınız sorunları, kurum, kuruluş ve markalarla yaşadığınız problemleri sorumlulara duyurmak, şikâyetlerinizi onlara iletmek ve çözüm bulunmasını istiyorsanız, bize iletin. 0530 954 59 59 numaralı telefonumu günün her saatinde arayabilir, whatsapp’tan veya eren.aka@milliyet.com.tr elektronik posta adresine şikâyetinizi fotoğraflarıyla birlikte iletebilirsiniz…