İstanbul’da huzurun adresi Başakşehir

EREN AKA / YEREL YÖNETİMLER

Başakşehir’in çılgın projesi Kanal İstanbul ile İstanbul’un yeni cazibe merkezlerinden biri haline geldiğini söyleyen Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu, “Gerçekleştirdiğimiz projelerle Başakşehir huzuru arayanların tercih ettiği ilçe konumunda” dedi

İstanbul’da huzurun  adresi Başakşehir

Üçüncü Havalimanı, Üçüncü Köprü ve Kanal İstanbul ile birlikte İstanbul’un yıldızı parlayan ilçelerinden biri haline gelen Başakşehir, modern siteleri ile her alanda eğitimveren kurumları, yeşil alanı en yüksek ilçe oluşu ve trafik ile otopark sorununu çözmüş olması nedeniyle de huzuru arayanların adresi oldu. Geçtiğimiz ekim ayında Mevlüt Uysal’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmesinin ardından Başakşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna Yasin Kartoğlu oturdu. Uysal’ın 9 yıllık döneminde başkan yardımcısı olarak görev yapan Kartoğlu, planlanan yatırımlara ara vermeden devam ederken yeni proje ve yatırımlarını Vatan’a değerlendirdi.

Eğitimin her alanında okullaşma

İstanbul’un en genç belediye başkanı unvanına da sahip olan Kartoğlu, çocuklar ve gençler için yapılan yatırımın geleceğe yatırım olduğunu ifade ediyor. Başakşehir’de 82’si devlet okulu, 142’si özel okul olmak üzere toplam 224 okulun eğitim verdiğini kaydeden Başkan Yasin Kartoğlu, “Artık insanlar ev alırken yada kiralarken çocuklarının eğitimini düşünerek okulların kalitesi ve çeşitliliğine göre yerleri tercih ediyor. Bu yüzden bizler de bazı bölgeleri yeni kurulan ilçemizi buna göre şekillendiriyoruz. Eğitimin her alanında okullaşan ilçemizde Anadolu ve fen liseleri, teknik ve mesleki liselerin yanında güzel sanatlar lisemiz dahi eğitime açıldı. Türkiye’de 81, İstanbul genelinde ise 4 tane var olan Güzel Sanatlar Lisesi’nden biri ve en güzeli Başakşehir’de. Bilim ve Sanat Merkezi’nde (BİLSEM) de özel öğrencilerimize eğitim veriliyor. Sıra sağlık ve sporalanlarındaki eğitim kurumlarında. Sağlık Lisemizin inşaatı tamamlandı, önümüzdeki dönem eğitime açılacak. Spor Akademisi’nin projesi de hazır, yakında temeli atılacak. ‘Sağlık ve spor şehri Başakşehir’ iddiamızı hayata geçirmemizin altyapısı tamamlanmış olacak” diye konuştu.

Devasa üniversite kampüsü

Eğitimin her alanında kurumsallaşmayı hedefleyen Başakşehir’de ilk üniversite de eğitime açıldı. Sosyal bilimler alanına ağırlık veren üniversite, Kayaşehir’deki Güney Kampüsü’nde eğitime başladı. Üniversite Fatih Terim Stadı’na yakın bir konumda Kuzey Kampüsü inşa edilecek. 600 bin metrekarelik alana projelendirilen kampüs yanında çok büyük bir kent kütüphanesi, Haliç Kongre Merkezi gibi büyük bir kongre merkezi ve 5 bin kişilik bir cami inşa edilecek. Üniversitenin Mütevelli Heyeti’nde yer aldığını ifade eden Kartoğlu, “Türkiye’de eksik olan şeylerden bir tanesi gelecek araştırmaları. 100 sene sonra insanlık nereye gidecek? Türkiye’nin kızıl elması nedir? Bunlar gelecek araştırmalarıyla ortaya çıkacak şey. İnşallah bu maksatla üniversitemize Gelecek Araştırmaları Merkezi kurulacak” şeklinde konuştu.

Dünya standartlarında projeler

“Amerikalı kent bilimci Jane Jacobs’un vurguladığı gibi; ‘Otomobiller için değil insanlar için şehir’ oluşturmaya çalışıyoruz” diyen Başkan Kartoğlu, 50 yıl, 100 yıl sonrasını hesap ederek projeler hazırladıklarını belirterek şunları söyledi: “Başakşehir’in yeni merkezi Kayaşehir Bölgesi’nde inşası devam eden Kayaşehir Meydan Projesi, İstanbul’un en büyük meydanı Taksim meydanından da büyük olacak. İki yakadan oluşan yaklaşık 400 bin metrekarelik Kayaşehir Meydan’ın bir yakasında 360 bin metrekarelik Türkiye’nin ilk planlı Botanik Parkı yer alırken diğer yakasında da yeni belediye binamız ve diğer kamu kurumlarımızın yer aldığı bina yer alacak. Botanik Park ve beraberinde özgün mimarisiyle dikkat çeken otel ve işyerlerinin de yer aldığı ve Kuzey Yaka olarak da anılan bölgemiz İstanbul’un yeni cazibe merkezi haline geldi. Meydan projesinin altında yaklaşık bin 500 araçlık kapalı otopark yer alıyor. 5 bloktan oluşacak yeni belediye binası bünyesinde 470 araçlık kapalı otopark, 400 m2’lik kreş, erkek ve kadın spor salonları, 1 adet çok amaçlı salon, 2 tane de konferans salonu yer alacak.  Meydanımız adeta bir kamusal yaşam alanı olacak. Meydanımızda 5 bin kişilik camimizin inşaatı tamamlanmak üzere. 400 kişilik konferans salonunun da yer aldığı caminin 2018 yılı sonuna kadar tamamlanarak ibadete açılması hedefleniyor.”

Trafik sorunu olmayan ilçe

Başakşehir Etaplar, Kayaşehir ve Bahçeşehir nitelikli konut alanları ile Başakşehir’i yaşanacak şehirler arasında ön sıraya çıkardığını ifade eden Kartoğlu, ilçenin ortasından geçecek olan Kanal İstanbul ile bu cazibenin daha da artacağını söyledi. Kayaşehir bölgesinde yaşam başlayınca mevcut Başakşehir yollarının yetmez hale geldiğini söyleyen Kartoğlu, “Büyükşehir Belediyemiz tarafından Onurkent, Kayabaşı ve Kayaşehir bölgelerinde yapılmakta olan 9 viyadük, 4 üst geçit köprüsü ve 9 alt geçit köprüleri tamamlanmak üzere. Bir kısmını bu ay içerisinde hizmete açarak trafiği önemli ölçüde rahatlatacağız. Arnavutköy- Sultangazi Yolu bağlantısı tamamlandı, Onurkent-Oyakkent bağlantı yolu ulaşıma açıldı. İnşallah tüm viyadükler tamamlandığında TEM Yolu’na, Trakya Otoyolu, 3. Havalimanı ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü yollarına bağlantılar çok daha kolay olacak. Büyükşehir Belediyemize tüm Başakşehirliler adına teşekkür ediyorum” dedi.

İstanbul’un en yeşil ilçesi

Başakşehir Sular Vadisi ve Bahçeşehir Gölet projesi gibi büyük yeşil alanları ile bilinen Başakşehir, Şamlar Orman alanlarında halkın hizmetine sunulan spor ve mesire alanlarının yanı sıra 105 parkı ile İstanbul’un en yeşil ilçelerinden biri. Kayabaşı’ndaTOKİ tarafından 1.5 milyon metrekarelik devasa bir park daha inşa ediliyor. Yeşil alanlar ile ilçe, meşhur Sular Vadisi gibi ikinci bir vadi projesine kavuşmuş olacak. Başakşehir’de kişi başı yeşil alan miktarı Avrupa standartları olan %13’ün üzerinde. İstanbul genelinde bu oran %7.5 iken, Başakşehir’de kişi başına düşen yeşil alan miktarı %20.7 metrekare.

AVM konforunda kapalı pazarlar
Zamana göre ihtiyaçların değiştiğine vurgu yapan Yasin Kartoğlu, “Klasik sokak pazarlarında yağmurda- soğukta insanımızı pazar alışverişlerinde devam ettiremezdik. İlçemizdeki semt pazarlarımızı kapalı pazarlar haline getirerek AVM konforunda alışveriş imkanı sunduk. Kayaşehir, Pazartürk, Başakpazar olmak üzere 3 kapalı pazarımız var. Esnafımız da hemşehrilerimizde kışın sıcakta, yazın da serin ortamda alışveriş yapıyor” dedi.
Uygulamalar mutlu ediyor
İlçemizde çocuklarımız, gençlerimiz, kadınlarımız, engelliler ve yaşlılarımızın hayatını kolaylaştırmak için sosyal belediyecilik alanında örnek uygulamaları hayata geçirdiklerini belirten Yasin Kartoğlu, bilgi evlerini, gençler ve kadınların da istifade edecekleri Yaşam Merkezi konseptine dönüştürmeye başladıklarını söyledi. Başkan Kartoğlu, Başakşehir Belediyesi olarak ilçe genelinde ikamet eden yaşlı ve bakıma muhtaç aileler için ücretsiz Evde Bakım Hizmeti sunarak onların mutlu olduklarını görmekten büyük keyif aldıklarını söyledi. Öte yandan ağır ve mental engellilerin eğitim, bakım ve rehabilitasyon hizmetlerini aynı anda alacağı Türkiye’de ilk ve tek engelli rehabilitasyon merkezi Başakşehir’e inşa ediliyor. Kaba inşaatı tamamlanan Başakşehir Engelli Rehabilitasyon Merkezi’nde, son teknoloji ve tekniklerle donatılmış ‘Uzay terapi, duygusal algı, duygusal bütünleşme ve robotik rehabilitasyon odaları’ yer alacak.
Kadınlarımızı destekliyoruz
Kadın istihdamını yükseltme anlamında Başakşehir İstihdam ve Kariyer Merkezi (BİKAM) vasıtasıyla çalışmalar yapıldığını belirten Yasin Kartoğlu, Başakşehir Kapalı Pazar alanında haftanın bir gününü kadınlara ayırdıklarını, kadınların el emeği ürünleri satarak aile bütçelerine katkı sağladığını söyledi.
Teknoloji ve İnovasyon Merkezi   
Türkiye’de bir ilk olarak 2011 yılında hizmete açılan teknoloji merkezi Living Lab’da, kurumlar dışında icat fikri olup, yeterli kaynağı olmayan girişimcilere projelerini geliştirme imkanı sunduklarını belirten Yasin Kartoğlu, “Living Lab’da eğitimini vermiş olduğumuz Robotiks ve Kodlama Programları kursları yurt dışında 500 dolar civarında. Biz bu kursları gençlerimize ücretsiz olarak veriyoruz” diye konuştu.
3 metro ve 1 tramvay hattı
Mevcut hatlar ve planlanan 3 yeni metro hattı tamamlandığında toplamda 40’a yakın metro istasyonu ile Başakşehir, İstanbul’un her iki yakasında raylı sistemle ulaşılabilen ilçelerden biri olacak.
Mevcut Başakşehir- Bağcılar – Yenikapı Metro Hattı’na ek olarak planlanan 3 yeni metro ve 1 tramvay hattı hakında bilgi veren Yasin Kartoğlu,“Yeni metro hatlarından biri Sultangazi- Fenertepe-Arnavutköy Metro Hattı. Bir ucu Vezneciler’de olan hat Arnavutköy’den sonra 3. Havalimanı’na ulaşacak. Sincanlar İstasyonu ile bu hattan istifade edeceğiz. İkincisi Mahmutbey– Bahçeşehir-Esenyurt  Metro Hattı. Mahmutbey’de Mecidiyeköy- Mahmutbey Metro Hattı ile entegre olacak bu hat sayesinde hemşehrilerimiz Mahmutbey’den aktarmalı olarak Mecidiyeköy’e de metro konforuyla ulaşabilecek. Üçüncüsü ise Ataköy İkitelli Metro Hattı. Öte yandan ilçe içi ulaşımı kolaylaştıracak olan 14.3 km’lik Başakşehir- Olimpiyat Tramvay Hattı’nda 18 durak yer alacak” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir