Başakşehir’de gerçekleştirilen projeleri Milliyet’e değerlendiren Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu, “Spor Adası ve proje çalışmalarına başlanan Kongre Merkezi ile nihai hedefimiz Başakşehir’i sağlık, spor ve kongre şehri yapmak” dedi
Başakşehir, Türkiye’nin ilk ve en büyük projelerinin yürütüldüğü, ‘Yeni İstanbul’ denince ilk akla gelen ilçelerinden birisi. İstanbul’un marka ilçeleri arasında yerini alan Başakşehir, hali hazırda yürütülen projelere bakıldığında en çok yatırım yapılan ilçelerden biri. İstanbul’un cazibe merkezi haline gelen Başakşehir, TOKİ, Kiptaş, Emlak Konut GYO ve birçok inşaat firmalarının yatırım için ilk tercihleri arasında yer alıyor. Kendi ismini taşıyan Medipol Başakşehir Futbol Kulübü’ne ev sahipliği yapan ilçe, Başakşehir Fatih Terim ve İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadı ile spor alanında da marka konumunda. İstanbul’un yeni ilçelerinden Başakşehir’in en genç Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu’nun hedefleri arasında Avrupa’nın en büyük şehir hastanesi, Olimpiyat Stadyumu etrafında 4 milyon metrekare alanda oluşturacak olan ve her türlü sporun yapılacağı Spor Adası ile proje çalışmalarına başlanan Kongre Merkezi ile Başakşehir’i sağlık, spor ve kongre şehri yapmak var.
Gelecek nesil için belediyecilik
‘Belediyecilikte çok meşhur bir slogan vardır; Gelecek seçim için değil, gelecek nesil için belediyecilik’ diyen Yasin Kartoğlu, “Gerçekten de yaptığımız projelerle 50 yıl sonrasını, 100 yıl sonrasını hesaba katıyor, ilçemizi geleceğin ihtiyaçlarına göre dizayn etmeye gayret ediyoruz. Hani Napolyon, ‘Dünya tek ülke olsa başkenti İstanbul olur’ demiş ya, biz de diyoruz; Gelecekte İstanbul’un merkezi neresi? diye sorulduğunda cevap ‘Başakşehir’ olacak” diyerek iddiasını ortaya koydu.
‘Ulaşımı kolay ilçe’
Kuzey Marmara Otoyolu, Trakya Otoyolu, TEM Yolu ve 3. Köprü Yolları ile dışarıya açılan ilçenin içeride de geniş bağlantı yolları ve viyadüklerle trafik sorunu yaşanmayan ulaşımı en kolay ilçe konumuna geleceğine dikkat çeken Başkan Kartoğlu, “İlçemize mevcut Başakşehir- Bağcılar- Yeni Kapı Metro hattına ilave olarak 3 metro, 1 tramvay hattı daha geliyor. Başakşehir Yenikapı hattımız ile Avrupa yakasından Sarıyer’e kadar, Anadolu yakasından da Pendik’e kadar raylı sistem ile ulaşılır hale geldi. Toplamda 40’a yakın raylı sistem durakları ile ulaşımı en kolay ilçelerinden biri olacağız. İstanbul’un raylı sistem hatlarından en çok istifade eden ilçelerden biri olduğumuzu memnuniyetle ifade ediyoruz” diye konuştu.
Yeni belediye binası
Yeni Belediye binası ile birlikte Kaymakamlık, İlçe Emniyet Müdürlüğü, Nüfus Müdürlüğü, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü gibi diğer kamu kurumları da Şehir Meydanı’nda yer alacak. Başakşehir Belediye Hizmet Binası, 5 bloktan oluşuyor. Bu blokları birbirine bağlayan omurganın avlulaşması ile de kamusal bir sosyal alan oluşturuldu. Proje bünyesinde 470 araçlık kapalı otopark, 400 m2’lik kreş, erkek ve kadın spor salonları, 1 adet çok amaçlı salon, 2 adet konferans salonu yer alacak.
Büyük kongre merkezi
Başkan Yasin Kartoğlu, şunları söyledi: “600 bin metrekarelik alana inşa edilecek Kuzey Kampüs ve etrafına yapılacak olan Şehir Kütüphanesi dijital ve baskı eserleri ile ilim ve araştırma merkezi olacak. Kampüs bitişiğindeki bir diğer muhteşem eser de Kongre Merkezi olacak. Haliç Kongre Merkezi gibi yüksek kapasiteli olarak projelendiren Kongre Merkezi, Başakşehir’in kongre şehri olma yolunda önemli adımlardan biri olacak.”
Başakşehir spor kenti olacak
3 büyük stadyumu, 5 spor parkı ve Şamlar Ormanı’nda oluşturulan spor aktiviteleri ile 7’den 70’e herkese doğa ile iç içe spor yapabilme imkanı sunduklarını ifade eden Başkan Kartoğlu, Beyoğlu ilçesinin yarısı büyüklüğünde olacağını ifade ettiği Olimpiyat ve Spor Adası hakkında şu bilgileri verdi: “Olimpiyat Stadı çevresindeki yaklaşık 4 milyon metrekare alanda gerçekleştirilecek projeyle, futboldan, güreşe popüler branşların yanı sıra okçuluk ve at binmeye kadar her sporun yapılabileceği dünya çapında bir Olimpiyat ve Spor Adası oluşturacağız.”
Modern şehirleşmemiz devam edecek
‘Amerikalı kent bilimci Jane Jacobs’un vurguladığı gibi otomobiller için değil insanlar için şehir oluşturmaya çalışıyoruz’ diyen Başkan Yasin Kartoğlu, kentsel çalışmalar üzerindeki etkisi ile bilinen ve kadın gözüyle şehirlere bakan Jacobs’un karşı çıktığı geniş kaldırımlar, ticaret merkezleri, otoyollar, viyadükler, alt geçitler ve yükselen konut blokları için şu savunmayı yaptı: “İstanbul’da yaklaşık 20 milyon insan yaşıyor. İlçemizde devam eden nitelikli konut projeleriyle, özellikle Kayaşehir Bölgemiz İstanbul’un yeni cazibe merkezi haline geldi. İlçemiz 104 km2. Askeri alan ve organize sanayi bölgesi haricinde kalan alanların (8.099 ha) yaklaşık %37’si yapılaşmıştır. Geri kalan alanın %33’lük (2.697 ha) kısmı imara konu olup; yapılaşmaya ve gelişmeye devam etmektedir. Başakşehir sınırlarımızda emsal oranı plan bazında değişkenlik göstermekte olup ortalama emsalimiz 1 civarındadır ve bu İstanbul ortalamasının hayli altındadır. Bunlarla birlikte ilçemiz kişi başına düşen 20.7’lik yeşil alan miktarı ile İstanbul’un en yeşil ilçelerinden biri. Evet geniş geniş yollar, viyadükler de yaptık ama bunlar ilçemizde yaşayan insanların ulaşımını kolaylaştırmak için.” Başakşehir Belediyesi olarak Türkiye’de ilk defa ‘arsa karşılığı hasılat paylaşımı’ modelini uyguladıklarını ifade eden Kartoğlu, “Diğer belediyelerin de örnek aldığı sistem ile ülkemize ve belediyelere kaynak üretimi konusunda rol model olduk” dedi.
Avrupa’nın en büyük hastanesi yükseliyor
2 bin 700 yatak kapasitesi ile Avrupa’nın en büyük hastanesi olacak İkitelli Şehir Hastanesi’nin ilçenin lokomotifi olacağını vurgulayan Başkan Yasin Kartoğlu, “2020 yılında hizmete açılması hedefleniyor. İçerisinde çok kapsamlı bir fizik tedavi merkezi de yer alacak. Günde 23 bin hastaya hizmet verecek Şehir Hastanesi, tamamlandığında yaklaşık 10 bin kişiye doğrudan istihdam sağlayacak. Yalnızca Başakşehir’e değil çevre ilçelerimize hatta illerimize de hizmet verecek hastanemizin sağlayacağı insan sirkülasyonu ilçe ekonomisine büyük katkı sağlayacak. İlçemize kazandırmaya hazırlandığımız diğer bir projemiz de Psiko Terapi Merkezimiz. İbn Haldun Üniversitesi ve Belediyemizin iş birliği ile bölgede daha önce olmayan türde ve ölçekte bir psikoterapi merkezi kuruyoruz. Çocuk ve yetişkinlere psikoloji ve psikiyatri hizmeti verilecek” diye konuştu.
İstanbul’un en büyük meydanı
Artık, ülkeler değil, şehirlerin yarıştığını ve şehirlerin de caddeler ve meydanlarıyla anıldığına dikkat çeken Başkan Kartoğlu, “Kayaşehir’de 65 bin metrekarelik alanda inşa etmekte olduğumuz ve altında metro istasyonu ile otoparkın da yer alacağı Kayaşehir Kent Meydanı Projemiz, yanı başındaki 362 bin metrekarelik Botanik Park ile birlikte toplam 427 bin metrekarelik alanla İstanbul’un en büyük meydanı Taksim meydanından da büyük olacak. İki yakadan oluşan Kent Meydanı’nın bir yakasında 360 bin metrekarelik alanda Türkiye’nin ilk planlı Botanik Parkı yer alırken beraberinde özgün mimarisiyle dikkat çeken otel ve işyerleri yer alacak. Meydan projesinin altında yaklaşık bin 500 araçlık kapalı otopark yer alıyor ve inşaatı tamamlanmak üzere” diye konuştu.