KAHRAMANKAZAN MUCİZESİ! 14 YILDA KÖYDEN METROPOL İLÇEYE

Nüfusu milyona yaklaşan ilçelerle yarıştıklarını belirten Kahramankazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk, “14 yıl içinde gerçekleştirilen yatırımlarla Türkiye’de en hızlı gelişen dış ilçeler arasında ilk sıralarda yerimizi aldık” dedi

Kahramankazan mucizesi! 14 yılda köyden metropol ilçeye

15 Temmuz darbe girişiminin engellenmesinin sembolü haline gelen Kahramankazan, Ankara şehir merkezine 45 kilometre uzaklıkta olmasına karşın, 2004 öncesinde köy olarak nitelendirilirken 14 yılda başkentin metropol ilçeleri arasına girmeyi başardı. 14 yıllık süreçte 1 milyar 350 milyon TL’lik yatırım alan Kahramankazan, Ankara’nın en hızlı gelişen dış ilçesi olurken, Türkiye’de ise en hızlı gelişen dış ilçeler arasında ilk sıralarda yer aldı. Kahramankazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk, 52 bin 500 nüfuslu ilçelerinde üretilen hizmetler ve tesisler ile nüfusu milyona yaklaşan il ve ilçelerle yarıştıklarını söyledi. Kahramankazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk, ‘Türkiye’nin en genç belediye başkanı’ unvanını da alarak, belediye başkanı seçildiği 2004 yılından bu yana ilçede yaşanan değişimi Milliyet’e anlattı.

1 milyar TL yatırım

2004 yılında köy olarak tabir edilen Kahramankazan’ın yapılan yatırımlar sayesinde 14 yıl içinde başkentin metropol ilçeleri arasına girdiğini vurgulayan Başkan Lokman Ertürk, ilçenin 14 yılda 1 milyar 350 milyon TL yatırım aldığını kaydetti. İlçedeki değişime değinen Başkan Ertürk, şunları söyledi: “14 yıl önce köy diye tabir edilen, bir banka şubesi olup ikincisi olmayan, insanların bu banka şubesi önünde kuyruklarda saatlerce beklediği, suyun sıkıntılı olduğu, arıtma tesislerinin olmadığı, çöpün vahşi depolama alanlarında yakıldığı, üç toplu taşıma aracıyla Kızılay’a zor gidilen, bulvarı, caddesi toz toprak içerisinde olan, parkı, bahçesi, eğitimve kültür tesisleri olmayan bir ilçeden şu an da çok farklı bir noktaya geldik.

81 ilden göç alıyor

14 yıl önce, alt ve üst yapısıyla, sosyal donatı alanlarıyla, her alandaki çalışmalarıyla, gerçekten şeffaf, saydam, belediyenin halkı yönettiği değil, halkın belediyeyi yönettiği katılımcı bir yönetim anlayışıyla beraber halkımıza her türlü imkânı sunabilmek için yola çıkmıştık. 14 yıllık süreçte Kahramankazan 81 vilayetten insanların göç ettiği, böyle hızlı göç almasına rağmen adli olayların en az olduğu sosyal barışın maksimum seviyede temin ve tesis edildiği bir ilçe haline geldi. Şu an köylerine dahi otobüs seferleri düzenlenen ve sosyal donatı olarak neredeyse bir eksiği kalmayan ilçe konumuna geldik.”

İlçeye 350 bin nüfusa yetecek alt ve üst yapı hizmeti kazandırdıklarını ifade eden Başkan Ertürk, “Çoğu büyükşehir belediyelerinin yapmakta zorlandığı sosyal projeler konusunda çok iddialı çalışmalar gerçekleştirdik ve gerçekleştirmeye devam ediyoruz. 14 yıl önce nüfusumuz 11 bindi, şu anda yaklaşık 52 bin nüfusa sahibiz. Kahramankazan Ankara’nın en hızlı gelişen dış ilçesi olmayı başardı. Bu başarımız sadece Ankara’da değil Türkiye çapında da en hızlı gelişen ilçeler arasında ilk sıralardayız” diye konuştu.

12 tane kavşak

Ankara-Kahramankazan karayolunun 28.4 kilometrelik bölümde gerçekleştirilecek genişletme çalışmaları kapsamında yol 3 şeride çıkarılacak. Temmuz 2019’da açılışı yapılacak yolda 12 adet de köprülü kavşak inşa edilecek.

Avrupa Diploması

Katılımcı yönetim anlayışıyla ve yerel yönetimler alanında yaptığı çalışmalarla Türkiye’ye örnek olan Kahramankazan Belediyesi, Avrupa Konseyi’nin en prestijli ödülleri arasında yer alan ‘12 Yıldız Şehri’ unvanına 2016 ve 2017 yıllarında iki kez üst üste layık görüldü. Kahramankazan Belediyesi son olarak ise geçtiğimiz günlerde Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi tarafından verilen ve Avrupa’nın en büyük ödülleri arasında gösterilen ‘Avrupa Diploması’ ödülüne layık görüldü. Kahramankazan Belediyesi, İç Anadolu ve Ankara’da bu ödülü alan ilk ilçe belediyesi olma başarısı gösterdi.

Kahramankazan’a kazandırılacak 150 yataklı devlet hastanesinin yapılması için çalışmalar tüm hızıyla sürdürülüyor. 40 bin metrekarelik bir alan üzerine inşa edilecek hastanenin inşaatına önümüzdeki günlerde başlanacak.

Kahramankazan Belediyesi ile Orman Su İşleri Bakanlığı iş birliği ile yapımı sürdürülen Ova Çayı Rekreasyon Alanı Projesi ile Ankara’nın çehresi değişecek.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Kahramankazan’da Durhasan Şah Tabiat Parkı’nın kurulacağı müjdesini verirken, parkın kurulmasına ilişkin protokolü de imzaladı.

Satıkadın Kentsel Dönüşüm Projesi’yle vatandaşlar riskli ve kullanım ömrünü tamamlamış yapılar yerine daha modern ve konforlu yapılara kavuşacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür

Başkan Ertürk, belediye başkanı seçildiği 2004 yılından bu yana hiçbir zaman desteklerini esirgemeyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kahramankazan’ın bu noktaya gelmesinde önemli payı olduğunu belirterek sonsuz şükranlarını sunduğunu kaydetti.

SPORUN BAŞKENTİ

Kahramankazan Belediyesi, spor alanında yaptığı yatırımlarla dikkat çekiyor. 51 bin 500 nüfuslu Kahramankazan’da iki adet olimpik yüzme havuzu, iki adet çim futbol sahası, dünya standartlarında bir spor salonu, uluslararası turnuvalara ev sahipliği yapan bir bocce salonu, sporcuların konakladığı 5 yıldızlı otel konforunda bir kamp merkezi ve 12 ayrı branşta bin 500 lisanslı ve 5 bine yakın da aktif sporcu bulunuyor. Ayrıca Kahramankazan Belediyesi ile Gençlik ve Spor Bakanlığı işbirliği ile gerçekleştirilecek olan ve yapımına bu yıl başlanacak olan Spor Fabrikası da ilçeye kazandırılacak.

EĞİTİMDE DEV DÖNÜŞÜM

Öğrencilerin lise eğitimi almak için bile başka ilçelere gitmek zorunda kaldığı Kahramankazan’da, bugün Gazi, Ankara ve Başkent Üniversitelerinin meslek yüksekokulları ve uygulama birimleri bulunuyor, uluslararası sempozyumlara ev sahipliği yapılıyor. 2004’te ilçede 11 okul varken şu anda 28 okul var. 184 olan derslik sayısı 474’e yükseldi. 5 bin 269 olan öğrenci sayısı şimdi 12 bine ulaştı. İlçede 2004’te 289 öğretmen varken, şimdi bu sayı 775’e yükseldi. Ayrıca ilçeye, 2017’de ise eğitim alanında 43 milyon TL’lik yeni bir yatırım paketi daha kazandırıldı. Bu yatırımların önümüzdeki günlerde tamamlanması bekleniyor.

HAB BÖLGEYİ UÇURACAK

Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas OSB (HAB) projesi, Türkiye’nin Kanal İstanbul’dan sonra en büyük ikinci projesi olacak. Yaklaşık 6 milyar dolarlık bir yatırımla gerçekleştirilecek proje Türkiye’de savunma sanayi ve havacılık alanında faaliyet gösteren tüm firma ve işletmeleri tek çatı altında toplayacak.

SANAYİNİN KALBİ ATIYOR

Kahramankazan, Türkiye ve Ankara için önemli bir üretim ve istihdam alanı olan Saray Sanayi Kümelenmesi’ne ev sahipliği yapıyor. Çoğunluğu ihracata yönelik üretim yapan 3 bin 500’e yakın işletme yer alıyor. Bu işletmelerde 100 binin üzerinde çalışan istihdam ediliyor. Türkiye’yi alanında dünya lideri konumuna yükselten ve yıllık 2.7 milyon ton üretim kapasiteli soda külü tesisi olan Kazan Soda Elektrik Üretim A.Ş. de ilçede bulunuyor. Bu açıdan Kahramankazan Ankara’nın hatta Türkiye’nin en önemli sanayi  havzalarından  biri olarak göze  çarpıyor.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir