Adana’nın Seyhan ilçesi, Pınar Mahallesi’ne Seyhan Belediyesi’nin hizmet vermemesine isyan eden mahallenin muhtarı Saniye Çelik, yaşadıkları sorunları Milliyet gazetesine anlattı.
Adana’nın Seyhan ilçesi Pınar Mahallesi muhtarı Saniye Çelik, “Mahalle sakinleri adeta belediyeden ‘illallah’ etti. 2009 yılından bu yana Adana Seyhan ilçesi, Pınar Mahallesi muhtarıyım. Üç dönemdir muhtarlık yapıyorum. Üç dönemlik muhtarlık dönemim sürecinde belediye başkanlarının, çalışma şekline baktığımızda hiç bu kadar zor durumda kalmadık.
‘Sokaklar unutuldu’
2019 seçimi biter bitmez zannettik ki Belediye Başkanı halkımıza borcunu öder, kollarını sıvar, mahallemizdeki aksilikleri çözer, halkımızı memnun eder. Bugün sadece Pınar Mahallesi değil Seyhan’ın birçok mahallesi mağdur edilmiştir. Sokaklar unutulmuştur. Yürüyecek yollarımızı dahi yapmadığında hepimiz zor durumda kalıyoruz. Sayın Başkan seçimi kazandıktan sekiz ay sonra muhtarlarla bir toplantı yaptı. Tabii ki biz ilk toplantıya giderken taleplerimizi, şikâyetlerimizi birçoğumuz yazılı, bazılarımız da yazmadan, şifahen Başkan’a söyledik.
‘Dalga mı geçiyorsunuz?’
Aylarca bekledik, ses çıkmadı. Aradan sekiz ay geçtikten sonra Başkan bir toplantı daha yaptı. O toplantıda yine aynı şeyleri biraz daha artan sıkıntıları tekrar kendilerine yazılı olarak teslim ettim. Yine ses çıkmadı. En son üçüncü bir toplantı yapılınca toplantıda söz alıp ‘Bizimle dalga mı geçiyorsunuz? Her seferinde şikâyet ve taleplerimizi, sorunlarımızı istiyorsunuz, veriyoruz ama hizmet alamıyoruz’ dedim, cevap veremedi.
‘Özel şirket değil’
Belediyenin yetkilileri telefonlarımıza bakmıyorlar. Eğer Belediye Başkanı’nın özel şirketi ise biz Başkan’ı ne arayalım ne de kapısına gidelim. Ama belediye resmi bir kamu kuruluşu. Halka hizmet için başkan seçiliyor. Dolayısıyla, hizmeti getirme zorunluluğu var. Yapılan iş ve icraatlara baktığımızda, evet, belediye sosyal belediye, sosyal belediyecilik olmalı ama halkın yanında olmalı. Başkan ne yaptı? Boya üretim atölyesi kurdu, tekstil atölyesi kurdu, marketler kurdu. Bunlar tabii ki güzel ama yolumuz yok. Komşu belediyeler mi bu yolları yapacak yoksa uzaylılar mı? Dolayısıyla, mağduruz. Seyhan Belediyesi’nin 2022 yılı bütçesi 740 milyon TL. Az bir bütçe değil. Bu bütçeye sahip bir belediyenin bu tip şikâyetleri anlık yapıyor olması lazım.
‘Pinpon topuna döndük’
Bu kadar yasalar yok sayılmaz. Bu kadar görev ihmal edilmez. Buralarda ihmal olduğunu da düşünüyorum. Pınar Mahallemizde gerekli incelemelerin yapılmasını istiyorum. Büyükşehir belediyesi mahallemizde bir altyapı çalışması yapıyor. Sokaklar kazılı halde olunca ASKİ’ye asfalt ne zaman yapılacak diye sorduğumuzda, ‘Biz parayı yatırdık, Seyhan Belediyesi yapacak’ diyorlar. Seyhan Belediyesi’ne gidiyoruz, onlar da ‘ASKİ yapacak’ diyorlar. Pinpon topuna döndük.
“Muhtarlığın bütçesi yok’
Beleye yapmayacak ise o zaman biz mahallemizdeki emeklileri, işsiz gençleri çağıralım, elimize kazmayı küreği alalım, iş yapmayan belediyenin yerine biz kolları sıvayalım. Ancak muhtarlığın bütçesi yok. Malzemeleri nasıl alacağız? Bizler belediyeye sokaklarımızı, parklarımızı yapsın diye vergi veriyoruz. Belediyenin yapmadığı işleri hizmetleri açıklamak benim boynumun borcudur. Gölge değilim. Bostan korkuluğu hiç değilim. Belediye kamu hizmeti verilen bir birim ise orada görev yapan herkes taleplerimi dinlemek, telefonlarıma bakmak zorundadır. Sayın Valimden, Kaymakamımdan sadece kendi mahallemde değil Seyhan ilçemizdeki bütün mağdur mahallelerde yapılmayan hizmetlerin yapılması hususunda yardımlarını rica ediyorum. İçişleri Bakanlığımızın bize verdiği muhtarlar sisteminden bakanlığımıza da bu konuda şikâyetlerimizi ilettik” dedi.
‘Yazın toz, kışın çamur içindeyiz’
İzmir’in Seferihisar ilçesinde yaşamakta olan okurlarımız, ”Seferihisar’ın Hıdırlık Mahallesi, 81/4 Sokak’ta yaşıyoruz. Üç yıldır yazın toz, kışın çamur içindeyiz. Seferihisar Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yazılan hiçbir dilekçeden sonuç alamadık. Burası merkezde bir sokak, belediye binasına sadece 5 dakika yürüme mesafesinde. Seferihisar’ın hemen hemen tüm sokakları bu şekilde, belediye çalışmıyor. Seferihisar’da belediye başkanlığı yapan, şu anda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olan Tunç Soyer ilçemiz bu haldeyken hiç rahatsız olmuyor mu, anlamış değiliz. Umarız yıllarca görev yaptığı bu ilçeyi unutmaz ve ilçe belediye başkanı ile sorunlarımızı çözer” dedi.
Sürdürülebilir tarıma destek
Sincan Belediyesi öncülüğünde Sincan Ziraat Odası ile ortaklaşa yapılan etkinlik tarımda sürdürülebilirlik açısından büyük önem taşıyor. Etkinlikte Trakyalı çiftçiler, Sincan deneme tarlasında AUGMENTA cihazını tanıttı. Araziye girdiğinde, bitkilerin o anki azot ihtiyacını gerçek zamanlı olarak tespit eden ve bitkinin bölgesel olarak istediği ‘Azot’ (gübre) miktarına karar vererek, ‘Değişken Oranlı Uygulama’ yapan “AUGMENTA” ile her türlü traktör ve gübre serpmeye uyumlu olan bu cihaz ile hem tasarruf hem de verimlilik hedeflenmektedir. Etkinlikte konuşan Sincan Belediye Başkanı Murat Ercan şunları söyledi: “Toprak analiz cihazı Ankara’da ve Türkiye’de nadir kullanılan bir cihaz ama Sincan’ımızda var. Belediyemiz bunu çiftçinin faydasına sundu. Toprak analiz cihazında anlık olarak kullanılan mineral, organik inorganik yapısını takip etmeniz mümkün.”
Küçük hayalciler çocuklarla buluştu
Tepebaşı Belediyesi Çocuk Tiyatro Topluluğu tarafından hazırlanan ve ilk olarak aileleri ve minikler için sahnelenen Küçük Hayalciler tiyatro gösterisi izleyicilerden beğeni topladı. Tepebaşı Belediyesi Çocuk Tiyatro Topluluğu’nun 23 Nisan Çocuk Sanat ve Kültür Merkezi’nde sahnelediği Küçük Hayalciler oyunu, çocuklardan tam not aldı. Derlemesini ve yönetmenliğini Selçuk Tuzcuoğlu’nun, koreografisini ise Levent Bıdıl’ın üstlendiği oyunda çocuklar, “Nerede o eski Ramazanlar?” temalı Hacivat ve Karagöz oyununu da sahneledi. Dans gösterileri ile de renkli görüntülerin ortaya çıktığı oyun izleyicilerden tam not alırken ilk gösterimi aileleri için yapıldı.
İftar yemekleri Haliliye Belediyesi’nden
Haliliye Belediyesi, günlük sıcak yemek hizmetinden yararlanan 719 aileye, Ramazan Ayında da desteğini devam ettiriyor. İftar vakti öncesi ekipler tarafından ailelerin kapıları tek tek çalınarak, sefer tasları ile sıcak yemekler veriliyor. Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü, gönüllere dokunmaya, ihtiyaç sahibi ailelerin yanında olmaya devam ediyor. Yapılan başvurular neticesinde komisyonca belirlenen ailelere, yıl boyu devam eden günlük sıcak yemek dağıtımında bulunan Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü, ramazan ayıyla birlikte de ailelerin iftarlıklarını evlerine ulaştırıyor.
Can doslarımız için Patiköy projesi
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Eskişehir’de faaliyet gösteren hayvansever demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri ve hayvanseverler ile buluştu. Başkan Kurt, hayvanseverler ile Sokak Hayvanları Doğal Yaşam Merkezi Patiköy Projesi’ni paylaştı. Proje ile ilgili bilgi veren Başkan Kurt, “Biz varız derseniz, bu projede sizlerle birlikte çalışalım. Hayvanlarımızın yaşadığı sorunu en aza indirecek formülü bulalım” dedi. Patiköy projesi için Kıravdan’da 50 dönümlük doğal yaşam alanı oluşturulacak.
Sen Sor Başkan Yanıtlasın
Sevgili okurlar! Yaşadığınız şehirde, sokağınızda, cadde ve kaldırımlarda gördüğünüz aksaklıkları ve belediye hizmetlerinde karşılaştığınız sorunları, sorumlulara duyurmak, şikâyetlerinizi onlara iletmek ve çözüm bulunmasını istiyorsanız, bize iletin. 0530 954 59 59 numaralı telefonumu günün her saatinde arayabilir, whatsapp’tan veya eren.aka@milliyet.com.tr elektronik posta adresine şikayetinizi fotoğraflarıyla birlikte iletebilirsiniz…