Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin yeni Başkanı Zihni Şahin, “Büyük başarılarla geçen bir dönemin ardından devraldığımız hizmet bayrağını daha da ileriye taşıyarak, Samsun’un geleceğini parlatacağız” dedi.
Yeni projeler yolda
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin, bayrağı devraldığı Yusuf Ziya Yılmaz’ın 19 yılda önemli bir vizyon ortaya koyarak Samsun’a büyük hizmetlerde bulunduğunu ve bunu hiçbir zaman unutmayacaklarını dile getirerek, “Türkiye’de marka olmuş bir başkandan teslim aldığımız bu görevin sorumluluğunu bütün hücrelerimizle hissediyoruz. Bize layık görülen bu yeri kesinlikle bir makam ya da mevki değil tam tersi severek yüklendiğimiz çok büyük bir sorumluluk ve görev olarak görüyoruz. Samsun Karadeniz’in en büyük ve gelişmiş, ülkemizin de sürekli gündeminde olan önemli bir metropol. Çok önemli yatırımlar son yıllarda hayata geçirildi ve yine devam eden çok güzel projeler var. Öncelikle Samsunumuz için önemli olan ve devam eden projelerimizi aksatmadan hayata geçirirken kentimize katkı sağlayacak yeni projeleri de planlayıp başlatmak için ciddi bir mesainin içinde olacağız. Bizim çalışma prensibimiz ortak akıl, birliktelik ve insan odaklı hizmet anlayışı. Bu şehrin insanları hangi görüşten, sosyal yapıdan, düşünceden olursa olsun el ele verdiği zaman altından kalkılamayacak hiçbir sorun, aşılamayacak hiçbir güçlük olmaz diye düşünüyorum. Genel Başkanımız ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın çizdiği yol ve verdiği güçle birleştireceğimiz hizmet aşkı her türlü zorluğun üstünden gelecektir. Samsun en iyisini hak ediyor ve biz şimdi çok daha fazla çalışarak, gücümüzü birleştirerek kentimizi çok daha iyi yerlere taşımak için var gücümüzle çaba göstereceğiz” diye konuştu.
Başkan Zihni Şahin, projelerini Milliyet’e anlattı.
Sevgi Gölü huzur vadediyor
Samsun, 1950’li yıllarda şehrin önüne liman yapılması ile sırtını denize dönmüş, deniz kenarında olmasına rağmen sahili olmayan tek şehirdi. Çirkin yapılaşmanın yanı sıra, bir suç yuvası haline gelmişti. Bunun da ötesinde liman dünyanın en büyük foseptiği olmuştu. 2001 yılında sahildeki çirkin binalar yıkılarak işe başlanıldı. Liman içi temizlendi; 1200 gemi yükü çamur ve pislik çıktı. Kanalizasyon akışı durduruldu. 8 kilometre uzunluğunda 22 metre genişliğinde bir yürüyüş parkuru, bisiklet yolu, gezinti ve araç parkuru haline getirildi. Aynı bölgede, denizden hiç kopartmadan 92 dönümlük bir alanda paten pisti, konser alanı, hayvanat bahçesi ve Sevgi Gölü oluşturuldu. Binlerce kişi bu kıyıda balık tutuyor, geziyor ve eğleniyor artık.
Kuş Cenneti’nde keşif
Şu an UNESCO dünya tabiatı geçici listesinde yer alan ve dünyanın en önemli sulak alanları arasında bulunan Samsun Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti kalıcı listeye girmeye çok yakın. Türkiye’de bulunan 350 kuş türüne ev sahipliği yapan, bunun yanı sıra barındırdığı canlı çeşitliliği, subasar ormanları ve sulak alanları ile binlerce doğaseveri kendisine çeken delta, Büyükşehir Belediyesi’nin önemli projeleri ile dünyada bilinen ve tanınan yer olma yolunda hızla ilerliyor.
Deniz kıyısında golf keyfi
Türkiye’de ilk kez bir yerel yönetimin yatırımıyla faaliyete giren ve dünyada deniz doldurularak oluşturulan ilk golf sahasına sahip Samsun Golf Kulübü, şehrin prestijini daha da arttırdı. Golf projesi Samsun’u adeta dünyada ses getiren bir kent haline getirdi. Samsun Büyükşehir Belediyesi, Atakum sahilinde 300 dönüm açık alan üzerinde kurulu tesisin saha genişliğini 650 dönüme, 9 çukurlu parkuru ise 18 parkura çıkardı. Türkiye standartlarının üzerindeki altyapısıyla büyük ilgi gören Samsun Golf Kulübü’nde 500’ü aşkın öğrenci eğitimlerden geçerek golf sporu ile tanıştı. Bu süreç zarfında olimpiyat, federasyon ve yerel kupalarda hizmetler verdi. USGA standartlarına uygun olarak ünlü golf mimarı Kevin Ramsey’in tasarladığı tesis, modern fitness salonunu ve dünya mutfağının bütün lezzetlerinin tadılabileceği restoranını da içinde bulunduruyor.
Avrupa ödüllü Kent Müzesi
Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Yaşayan Şehir, Yaşayan Müze’ sloganı ile hayata geçirerek kentin geçmişiyle geleceği arasında köprü vazifesi gördüğü Samsun Kent Müzesi, tarihi bir başarıya imza attı. İtalya’nın Bressia kentinde yapılan 2015 yılının en iyi müzelerini seçildiği XX. Luigi Micheletti Award Müze Yarışması’nda finale kalan Samsun Kent Müzesi, Avrupa’nın en prestijli 6 müzesinden biri seçildi.
Havadan Samsun manzarası
Samsun-Sinop karayolu üzerinde, şehir merkezinden dört kilometre uzaklıkta. Baruthane mevkiinde bulunan iki adet tümülüste ( mezartepe) Büyükşehir Belediyesi’nin sponsorluğunda ve Kültür Bakanlığı’nın denetiminde 2004- 2005 yılları arasında yapılan kazılar sonucunda Helenistik dönemden kalma mezar yapıları ve blok taş duvarlar bulundu. Yapılan kazılarla kuzey tepenin altında 3 odalı, güney tepenin altında 2 odalı ve boyalı bir mezar ortaya çıkarıldı. Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na sunulan bir projeyle, bu bölge açık hava arkeoloji müzesi olarak düzenlendi. Ayrıca bu bölgede çevre düzenlemeleri sonucunda yapılan park, Amisos Kafe ve isteyenlerin bu alana teleferik ile ulaşımının sağlanması ile yerli ve yabancı ziyaretçilere nefis bir manzara karşısında dinlenme fırsatı sağladı. Gerek karayolu ve gerekse teleferikle buraya gelen ziyaretçiler tarih ve doğayla iç içe unutulmaz anlar yaşıyor.
Amazonlarla tarihe yolculuk
Efsanevi kadın savaşçılar Amazon’ların Samsun’un Terme ilçesi yakınlarında yaşadıklarına dair eski tarih kitaplarında yer alan bilgilerden yola çıkan Samsun Büyükşehir Belediyesi, kentin Batıpark olarak bilinen alanında bu tarihi savaşçıların yaşamlarını ve efsanelerini yaşatan muhteşem bir turizm destinasyonu oluşturdu. İçerisinde mağaralar, zindan, kral mezarı, ana kraliçenin yatak odası ve mutfağı, kraliçenin silah odası, diğer savaşçıların sergilendiği salon ile 3 adet çadır kafeterya, hediyelik eşya satış reyonu, dia ve gösteri merkezi ve şelaleden oluşan harika bir konsepti barındıran Amazon Adası ve köyü görülmeye değer.
Bandırma Gemi Müzesi
Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nı başlatmak için İstanbul’dan Samsun’a olan yolculuğuna tanıklık eden Bandırma Vapuru aslına sadık kalınarak yeniden yapıldı. Gemi müze haline getirilerek o destansı yolculuğun anılarını barındıran eşyalar ve bal mumu heykellerle halkın hizmetine açıldı. Bandırma Vapuru ve çevre sahası perforje ile kapatılarak dış etkilere karşı korunaklı hale getirildi. Milli Mücadele Parkı ve Açık Hava Müzesi oluşturuldu. Gemi Müze’nin içi aslına sadık kalınarak ve o tarihin ruhunu yansıtacak şekilde tamamen yenilenerek şimdiki haline getirildi. Burayı Atatürk’ün tarihi yolculuğuna şahitlik etmeyen ve o ruhu yaşamak isteyen yüzlerce ziyaretçi geziyor artık.