Selçuklu Belediyesi tarafından düzenlenen “Yaşayan Miras” isimli ulusal çini yarışmasının ödülleri düzenlenen törenle sahiplerini buldu.
Konya Selçuklu Belediyesi’nin, ecdadın kadim bir geleneği olan çini sanatını gelecek nesillere tanıtmak ve bu sanatta farkındalık oluşturmak için düzenlediği “Yaşayan Miras” isimli çini yarışmasının ödülleri Selçuklu Kongre Merkezi’nde düzenlenen törenle sahiplerine teslim edildi. Törende konuşan Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, kadim çini geleneğine verdikleri öneme dikkati çekerek, “Selçuklu Belediyesi olarak kültürel varlığımıza ve sanata dair çalışmalara her zaman en büyük değeri ve önemi vermeye çalışıyoruz. Bu bilinçle kültür ve sanat alanında bugüne kadar birçok proje ürettik, birbirinden farkı etkinlik ve yarışmalar düzenledik.
Türk sanat tarihinde seramik sanatının özel bir yeri vardır. Tarihsel sürece bakıldığında seramik üretimi yapan ilk toplumlardan biriyiz. Biz de Selçuklu Belediyesi olarak bu sanatın değerini biliyor, yaşatmak için çaba sarf ediyoruz. Anadolu Selçuklu Devleti döneminde çini üretim merkezi olan Konya’da çiniciliği tekrar canlandırmak için belediye bünyemizde 1997 yılında bir çini atölyesi kuruldu. Kurulduğu tarihten bu yana çalışmalarını sürdüren atölyemizde Selçuklu döneminden günümüze kadar ulaşan eserlerin araştırması ve uygulaması yapılıyor. Tasarımından üretimine kadar seramik sanatının tüm aşamalarının gerçekleştirildiği çini atölyemizin dışında Ahmet Keleşoğlu Sanat ve Tasarım Atölyemizde de çini eğitimleri veriliyor.
Cumhurbaşkanlığı himayesinde kültür hayatına kazandırdığımız Büyük Selçuklu Mirası ve Anadolu Selçuklu Çağı Mirası eserlerimizle dünyadaki tüm Selçuklu eserleri toplanarak bir kültür hizmeti olarak kullanıma sunuldu. Bu çalışmanın ışığında dönemin çinilerini yeniden çalışma fikri gelişti ve bu anlamda birçok uygulama ortaya çıktı” dedi.
Zeyrek Evleri eski ihtişamına kavuşuyor
10 binin üzerinde tescilli kültür varlığıyla İstanbul’un tescilli eserlerinin üçte birine sahip nadir ilçelerden biri olan Fatih’te, geleneksel mimarimizin izlerini yansıtan Zeyrek ve Cibali’deki evler yenilenmeye ve yaşatılmaya devam ediyor. Sahip olduğu tarihi ve mimari yapısının özgünlüğü sebebiyle 1985 yılında UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi’ne alınmış olan Zeyrek ve Cibali’deki sivil mimarlık örneği ahşap evlerin korunması, gelecek nesillere aktarılması ve içinde bulunduğu tarihi çevreyle uyumlu hale getirilmesi amacıyla Fatih Belediyesi tarafından başlatılan yenileme çalışmaları büyük bir titizlikle devam ediyor.
Karatay Belediyesi’nden Personel eğitimine yönelik bir ilk
Karatay Belediyesi, vatandaşa sunduğu hizmetleri daha kaliteli ve verimli bir şekilde yerine getirme hedefiyle personeli için sık sık hizmet içi eğitimler veriyor. Bu eğitimlere bir yenisini ekleyen Karatay Belediyesi, “Çalışan Buluşu Eğitim Programı” düzenleyerek bu alanda Türkiye’de bir ilki de gerçekleştirmiş oldu. Bu kapsamda belediye personeline, sahip oldukları ve belediyenin de hizmetlerinde kullanması halinde patent başvurusu yapabilmesi ve personelin bu buluşundan maddi kazanç elde etmesine yönelik eğitim verildi.
Antalya’da hareketlilik başladı!
Her yıl 16-22 Eylül tarihlerinde dünyada kutlanan Avrupa Hareketlilik Haftası dolayısıyla Antalya Büyükşehir Belediyesi personeli de farkındalık oluşturmak ve bisiklet kullanımına teşvik etmek adına işe bisikletle geldi. Türkiye Belediyeler Birliği’nin ulusal koordinatörlüğünü üstlendiği ve bu yılki teması “Sürdürülebilir Ulaşım: Sağlıklı ve Güvenli Hareketlilik” olan Avrupa Hareketlilik Haftası etkinlikleri Antalya’da başladı. Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenecek etkinlikler kapsamında bisiklet turu ve eğitimi, konserler, söyleşilerle dolu bir hafta geçirilecek. Avrupa Hareketlilik Haftası’nda belediye personelini özel araçları yerine, alternatif ulaşım aracı olan bisiklet kullanmaya teşvik etmek için düzenlenen etkinliğe Büyükşehir personeli yoğun katılımı gösterdi. Büyükşehir Belediyesi personeli iş yerlerine araçları ile değil bisikletle ve yaya olarak gelmeyi tercih etti.
Kaldırım işgallerine kim dur diyecek!
Ataşehir, Küçükbakkalköy’de yaşamakta olan bir okurumuz, bulunduğu semtteki kaldırımların araçlar tarafından işgal edilmesinden şikâyetçi. Üstelik bu kez işgal edilen kaldırım, tam da Ataşehir kaymakamlık binasının karşısında. Yani bir resmi kurumun hemen karşısındaki kaldırıma, arabaların sahipleri hiç aldırış etmeden park etmişler. Okurumuz, kaldırımda yürümekte zorlandıklarını, mecburen yola çıkmak zorunda kaldıklarını belirtip, bu durumun can güvenliği açısından çok tehlikeli olduğunu söylüyor. “Bu kaldırımda daha birkaç ay öncesine kadar kaldırıma çıkmayı engelleyen taştan güvenlik dubaları vardı. Önce biri, sonra diğeri derken, neredeyse tamamı biri ya da birileri tarafından sökülerek kaldırım araçların park edeceği hale getirildi. Biraz ileride ise bir kolejin çalışanlarına ait olduğu belli olan araçlar artık her gün düzenli olarak kaldırıma park ediyor, okul dağıldıktan sonra ayrılıyorlar. Kaldırımda yürümek imkânsız hale geldi. Yola inmek zorunda kalıyoruz. Yol bir gidiş bir geliş olmak üzere dar olduğundan, can güvenliği açısından çok tehlikeli. Birilerine araba çarpıp, yaralanma ya da ölüm meydana gelebilir. Bu kaldırım işgaline ve otopark gibi kullanılmasına kim dur diyecek?” diye şikâyetini dile getirdi. Bakalım Ataşehir Belediyesi ya da trafik polisleri bu şikâyetle ilgili olarak neler yapacak? Bu önemli şikâyeti buradan duyurmuş olalım.
BELEDİYEDEN YANIT VAR!
Pandemiden dolayı ara verildi!
Ankara’da yaşamakta olan okurlarımızdan eğitimci Umut Özkan, Ankara’da Kurtuluş Parkı içinde çocuk trafik pistinin açılmasını istemişti. Biz de 10 Eylül 2021 Cuma günkü nüshamızda “Başkentli miniklerin bir isteği var” başlıklı haberimizle bu konuyu dile getirmiştik. Haberimizden sonra belediyeden açıklama geldi: “Trafik eğitim merkezimiz okullarla bağlantılı bir şekilde çalışmakta olup, okullardan gelen talepler doğrultusunda randevulu sistemle eğitim vermektedir. Pandemiden dolayı bulaş riski fazla olduğundan eğitime ara verilmiştir. Teorik ve uygulamalı eğitim olmak üzere iki aşamalı eğitim verilmektedir. Uygulamalı eğitim alanında minyatür bir şehir olup; uygulamalı eğitim dış alanda verildiğinden, mevsim şartlarına göre eğitim tarihleri yılda iki dönem olarak belirlenmektedir.
2021 yılı eğitim tarihleri:
1. Dönem: 6 Eylül 2021-15 Kasım 2021 (Ara tatille birlikte)
2. Dönem: 11 Nisan 2021 (Yaz tatiline kadar sürmekte)
Pandeminin seyrine göre eğitim ve dönem tarihleri değişebilmektedir.”
Okurlarımızdan gelen her istek ve şikâyete hızlıca çözüm bulan ve cevap veren Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ederiz.
Altgeçit projesi var!
Ağrı’da yaşamakta olan okurlarımızdan Serkan Daştan, Doğu Bayazıt yolu üzerinde Taşlıçay Köyü ile Bayramyazı köy yolunun bağlandığı noktada ölümlü kazaların yaşanmasından şikâyetçiydi. Bu şikâyeti 3 Eylül 2021 Cuma günkü nüshamızda “Bir kişi daha ölmesin!” başlıklı haberimizle duyurmuştuk. Haberimizden sonra Karayolları Genel Müdürlüğü’nden açıklama geldi: “Gazetenizin 3 Eylül 2021 tarihli nüshasında ‘Yerel Yönetimler’ köşenizde, ‘Bir kişi daha ölmesin’ başlığıyla yer verdiğiniz habere ilişkin açıklamamız aşağıda yer almaktadır. İran sınırında yer alan Gürbulak Sınır Kapısı’ndan başlayarak ülkemizi doğu-batı yönünde kat edip Edirne Kapıkule Sınır Kapısı’na uzanan uluslararası güzergâhlardan D-100 Devlet Yolu bölünmüş yol standardında hizmet vermektedir. Taşlıçay ilçesi ile Bayramyazı köyü yol ayrımının bulunduğu kesimde Taşlıçay-Diyadin Ayrımı-Çaldıran Ayrımı Yolu yapım işi kapsamında 4×4 m’lik altgeçit projesi mevcut olup, iş programı ve ödenekler dahilinde yapımı planlanmaktadır. Güzergâhta ve tüm karayolu ağımızda, periyodik olarak bakım ve yenileme çalışmalarının yanı sıra vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştıracak, ihtiyaçlarını karşılayacak ulaşım hizmetini sunmayı amaçladığımız çalışmalarımıza gösterdiğiniz duyarlılığa teşekkür eder, iyi günler dileriz.“ Teşekkürler Karayolları Genel Müdürlüğü.
Sen Sor Başkan Yanıtlasın
Sevgili okurlar! Yaşadığınız şehirde, sokağınızda, cadde ve kaldırımlarda gördüğünüz aksaklıkları ve belediye hizmetlerinde karşılaştığınız sorunları, sorumlulara duyurmak, şikâyetlerinizi onlara iletmek ve çözüm bulunmasını istiyorsanız, bize iletin. 0530 954 59 59 numaralı telefonumu günün her saatinde arayabilir, whatsapp’tan veya eren.aka@milliyet.com.tr elektronik posta adresine şikayetinizi fotoğraflarıyla birlikte iletebilirsiniz…