İzmir Bayraklı’da depremde yıkılan konutların hemen yanı başında yapılmak istenen 24 metre yüksekliğindeki GİS’in (elektrik indirme merkezi) akıbeti merak konusu. İnşaat durmasına rağmen tarafların açıklama yapmaması kafalarda soru işaretine neden oluyor.
İzmir’de geçen yıl 30 Ekim’de meydana gelen yıkıcı depremden en çok etkilenen bölgelerden biri de Bayraklı’nın Adalet Mahallesi. Birçok binanın yerle bir olduğu, onlarca canın kaybedildiği bölgede sorunlar bitmek bilmiyor. Yıkılan binaların yerine yenileri hızla yapılıp teslim aşamasına getirilirken, hemen yanı başında aynı dönemde yapımına başlanan ama mahalle sakinlerinin haklı isyanıyla inşası durdurulan TEİAŞ’a ait elektrik indirme merkezinin (GİS) akıbeti hâlâ sonuçlanmadı.
5 metre yüksekliği aşkın beton duvar ve 3 metrelik dikenli tellerle adeta binası sökülerek terk edilmiş bir hapishane yeri gibi duran bu alan bilinmezlikler nedeniyle vatandaşların psikolojisini bozuyor.
Taraflar topu birbirine atıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin söz konusu alana karşılık mülkiyetindeki Bornova Ergene Mahallesi’nde verdiği 5 bin 100 metrekarelik parselin sadece 2 bin 200 metrekarelik kısmının trafo olarak düzenlenmesi teklifi üzerine kilitlenen görüşmeler, Büyükşehir’in geri adım atmasına rağmen hâlâ çözülemedi. Büyükşehir kanadından yapılan açıklama TEİAŞ’tan halen cevap beklendiği yönünde. TEİAŞ ise teklif edilen yer için TEDAŞ tarafından maliyeti artırdığı için olumsuz görüş bildirildiği şeklinde.
Bakanlığın sorunun çözümü için devreye girdiği, maliyetin karşılanması konusunda yardım sözü verdiği ancak henüz alternatif bir yer bulunamadığı, Bayraklı Belediyesi’nden elindeki veya imar değişikliği ile kamulaştırma yoluyla başka bir alan konusunda yardım istediği ama henüz geri dönüş yapılmadığı da gelen bilgiler arasında.
Gözler Erdoğan’da
Söz konusu inşaatın durmasını müteakip inşaat alanının mevcut izbelik görüntüsüyle terk edildiğini söyleyen mahalle sakinleri, “Gerek çevre siteler, gerek GİS inşaat alanının yanı başında depremde yıkılan Cumhuriyet Sitesi’nin yerine TOKİ tarafından yapılan yeni deprem konutları da dâhil 500’ü aşkın hane halkı olarak öncelikle taraflardan açıklama bekliyoruz. Sonrasında da sorunun ivedi çözümü talep ediyoruz. 5 metre yüksekliği aşkın beton duvar ve dikenli tellerle adeta binası sökülerek terk edilmiş bir hapishane yeri gibi duran bu alan bilinmezlikler nedeniyle hepimizin psikolojisi bozuyor. Çin Seddi’nden farksız bu ucubenin akıbeti konusunda aydınlatılmak istiyoruz. Siyasetçilere ve yetkililere defalarca başvurmamıza rağmen somut bir sonuç alamadık. En büyük umudumuz 26 Kasım’da deprem konutlarının açılışına geleceğini duyduğumuz Sayın Cumhurbaşkanımız. Eğer o günü sesimizi kendilerine duyurabilirsek sorunun çözüme kavuşacağına inanıyoruz” diyor.
Mahalle sakinleri soruyor
– Karşılıklı bire bir yer değişimi (becayiş) ne aşamadadır?
– Anlaşmanın tamamlanmasını takiben arazideki 3 metre beton duvar ve üzerindeki 2 metreden fazla tel çit ve dikenli telden oluşan hapishane görünümünün kaldırılması için duvarların yıkımı, araziye terk edilen inşaat artıklarının kaldırılması kim tarafından yapılacaktır?
– Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in vermiş olduğu söz doğrultusunda bu alanın ileride deprem toplanma alanı olarak kullanılmak üzere yeşil alan olarak düzenlenmesini kim üstlenecektir?
– Arazide trafo inşaatı için yapılan beton enjeksiyonlu alan da belli bir derinliğe kadar temizlenerek yeniden toprak dolgu yapılarak oluşturulacak yeşil alana dâhil edilecek midir?
– Söz konusu alanın düzenlenmesinde çevrenin otopark ihtiyacı da göz önüne alınacak mıdır?
‘MİLAS, ÇITAYI YÜKSELTECEK’
7’nci Zeytin Hasat Şenliğinin ardından konuşan Milas Belediye Başkanı Tokat ve Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Özer, “Bundan sonra hedef daha da büyük” dedi.
Türkiye’nin ilk ve tek Avrupu Birliği (AB) coğrafi işaretli zeytinyağı, Milas zeytinyağının 7. Zeytin Hasat Şenliği panayır havasında geçti. Vatandaşların adeta akın ettiği şenlik görülmeye değerdi. Yapılan konuşmalarda siyasete girilmemesi dikkat çekti. Konuşmacılar, sadece zeytin ve zeytinyağının gelişimi hakkındaki bilgilerini paylaştı.
Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Milas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Reşit Özer, etkinlikte en çok yorulan isimlerdi. Başta İzmir, Aydın olmak üzere birçok ilden ve Muğla ilçelerinden gelen konuklar Atapark’taki alanda kurulan 80 dolayındaki stantta bol bol zeytin ve zeytinyağı satın aldı. Kurudere Mahallesi’ndeki zeytin hasadı ve Alkmene Zeytinyağı Fabrikası’ndaki zeytinyağı sıkımı şenliğe katılanların ilk kez zeytinyağı elde edilişine tanık olmalarını sağladı.
‘Hak ettiği payı alacak’
Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Milas’ın geçmişten bugüne önemli bir merkez haline geldiğini, 8 bin yıllık zeytincilik kültürünün yaşadığı bu coğrafyanın gerçekten eşsiz olduğunu söyledi. Tokat, “Hiç şüphe yok ki her hasat yeni bir doğum, yeni bir başlangıçtır. Bu yeni hasadın bereketini sizlerle beraber bölüşmenin hazzını yaşıyorum. AB işaretli zeytinyağımız, sektör için bir başlangıçtır. Milas’ta çok büyük bir markalaşma başladı ve 70’lere ulaştı. Hepsi kaliteli ürün yapıyor. Markalaşma daha da artacak. Böylece kaliteli zeytinyağı üretimi ve dışsatım fazlalaşacak, ilçemiz hak ettiği payı alacak. Hedefimizi daha da artıracağız” dedi.
Ortak akıl ve iş birliği
Milas zeytinyağına AB’den coğrafi işaret almayı başaran Milas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, “Milas’ta kurumlar arası ortak akıl ve iş birliğiyle gerçekleştirdiğimiz etkinliğimiz çok başarılı geçti. Hem üreticiler hem tüketiciler bir araya geldi. AB işaretli zeytinyağımızı tadan konuklarımızın teşekkürü bizleri mutlu etti. Bundan sonraki hedefimiz çıtayı daha da yükseltmek olacak” diye konuştu.
Ayna ne zaman yapılacak!
Kocaeli, Başiskele, Yuvacık’ta yaşamakta olan okurlarımız şu şikâyette bulundu: “Araç yoğunluğunun fazla olduğu ve sağlık ocağı sokağının kesiştiği bu noktadaki trafik aynası yaklaşık iki ay önce kırılmış olmasına rağmen maalesef kimse ilgilenmedi. 10 Kasım tarihinde Başiskele Belediyesi Beyaz Masa’ya durumu telefonla ilettim ama yine bir gelişme olmadı. Bir kaza yaşanmadan ayna takılabilirse çok seviniriz.”
Okurlarımızın bu şikâyetini Başiskele Belediye Başkanı Mehmet Yasin Özlü ve ekibine iletmiş olalım.
Neden görmezden geliniyor?
Mersin’in Toroslar ilçesinde oturmakta olan okurlarımız ”Selçuklar Mahallesi’nde, 90044 Sokak’ta bulunan hayvan kesim yerinden çok rahatsız oluyoruz. Mahalleye kokudan giremiyoruz. Penceremizi açamıyoruz. Belediyeye defalarca şikâyet etmemize rağmen hiç yaptırım yok. Sürekli görmezden geliyorlar” diyerek şikâyetlerini dile getirdiler. Okurlarımızın bu şikâyetini Mersin Büyükşehir Belediyesi ekipleri ve ilçe Tarım Müdürlüğü yetkililerine duyurmuş olalım. Bakalım yetkililer ne cevap verecekler?
Bodrum’un en sempatik kafesi
Bodrum’da down sendromlu yiğit külahlı, stajyer olarak işe başladığı trafo bodrum’da çalışma azmiyle herkese örnek oluyor. Bodrum mesleki ve teknik anadolu lisesi’nde aşçılık eğitimi gören 17 yaşındaki yiğit külahlı, bodrum belediye a.ş. trafo bodrum kafe ve restoran’da stajyer olarak işe başladı.
Disiplinle çalışıyor
Ailesinin desteğiyle eğitimine devam eden külahlı, işe başladığı günden bu yana hem işletme çalışanlarıyla hem de gelen müşterilerle iyi iletişim kurdu. Bazı müşteriler sadece yiğit’in mesai yaptığı günlerde trafo bodrum’a geldiklerini belirtirken, yiğit’in çalışma azmine hayran kaldıklarını da dile getiriyor. Babasıyla birlikte işe gelen yiğit, çalışmaktan dolayı çok mutlu olduğunu belirtirken, çalışma azmiyle hem engelli bireylere hem de çevresindekilere örnek oluyor.
Tuzla’ya anlamlı ödül
Ankara Millet Bahçesi’nde düzenlenen “Tam Bana Göre Festival” kapsamında Türkiye’nin dört bir yanından belediyelerin projeleri değerlendirildi. Yapılan değerlendirmeler neticesinde, Tuzla Belediyesi Kampüs Tuzla eğitim kampüsü ile ödüle layık görüldü. Tuzla Belediye Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı ödülü Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın elinden aldı.
BELEDİYEDEN YANIT VAR!
‘Bölgedeki sorun çözülecektir’
Aydın’ın Kuşadası ilçesi, Kadınlar Denizi Mahallesi’nde yaşamakta olan vatandaşlar yollarının senelerdir yapılmamasından şikâyetçiydi. “Arabalarımız zarar görüyor. Arabalarımızı satıp, traktör alacağız” diyerek belediyeye tepki gösteren vatandaşların şikâyetlerini biz de gazetemizin 15 Kasım 2021 Pazartesi günkü nüshasında “Arabalarımızı satıp, traktör alacağız” başlıklı haberimizle duyurmuştuk.
Haberimizden sonra Kuşadası Belediyesi Basın Müdürlüğü’nden açıklama geldi: ”Kuşadası Belediyesi olarak kentimizde 30 yıldır ihmal edilen birçok alanda alt ve üstyapı yatırımlarımız planlı olarak devam etmektedir. Bu noktada kent genelinde 135 km asfalt yapımı gerçekleştirilmiştir. Bahse konu alan projelendirilmiş ve iş planına alınmıştır. Önümüzdeki süreçte bölgedeki sorun çözülecektir.”
Sen Sor Başkan Yanıtlasın
Sevgili okurlar! Yaşadığınız şehirde, sokağınızda, cadde ve kaldırımlarda gördüğünüz aksaklıkları ve belediye hizmetlerinde karşılaştığınız sorunları, sorumlulara duyurmak, şikâyetlerinizi onlara iletmek ve çözüm bulunmasını istiyorsanız, bize iletin. 0530 954 59 59 numaralı telefonumu günün her saatinde arayabilir, whatsapp’tan veya eren.aka@milliyet.com.tr elektronik posta adresine şikayetinizi fotoğraflarıyla birlikte iletebilirsiniz…