Sakarya öteden beri hem tarım hem de turizmde Türkiye’nin önemli kentlerinden biri. İstanbul’a 1, Ankara’ya ise 1,5 saat uzaklıktaki bu şehir, son yıllarda her iki alanda dikkat çeken atılımlara sahne oldu. Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce ile iki gün boyunca Sakarya’da hayata geçirilen tarım ve turizm projelerini yerinde inceledik.
Türkiye’nin iki büyük şehrinin neredeyse tam ortasında yer alan Sakarya, şimdilerde Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde marka kimliğini çalışmalarına hız verdi. Farklı branşlarda yetiştirdiği çok sayıdaki milli sporcu ve başarılı futbol kulübü ile anılan, 1 milyonu aşkın nüfusu, ev sahipliği yaptığı büyük sanayi kuruluşları, coğrafi konumu, doğal güzellikleri ve tarımsal verimliliğiyle ciddi potansiyel taşıyan kent, bu hedefi doğrultusunda önemli mesafe kat etmiş durumda. Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce ile iki gün süren buluşmamızda özellikle turizm ve tarımdaki çalışmalarını gözlemlerken projelerin detayları ile gelecek vizyonunu kendisinden dinledik.
Dünyada da 2’nci sırada
Başkan Yüce ile ilk durağımız, açılışı henüz 2 hafta önce yapılan Acarlar Longozu. Burası, önceleri âtıl haldeyken Sakarya Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesinin ardından yaklaşık 10 milyon liralık bütçeyle baştan aşağı yenilendi. Longozun girişinde misafirleri, her ihtiyaca hizmet verebilen ahşap tesisler karşılıyor. Restorasyon kapsamında inşa edilen yürüyüş alanlarında ilerledikçe yöresel ürünler satış merkezi, kafeterya, hediyelik eşya dükkânı, tanıtım ofisleri, konferans ve toplantı salonları da görülüyor. Türkiye’nin 2’nci büyük su basar ormanı ve tek parça halindeki en büyük longozu Acarlar, bu özelliğiyle aynı zamanda dünyada da 2’nci sırada.
Longozdaki sohbetimizde 24 kilometrekarelik devasa bir doğal alanı turizme kazandırmaktan mutlu olduklarını söyleyen Yüce, Acarlar’ın 1’inci derece doğal sit alanı, tabiat koruma alanı ve yaban hayatı geliştirme sahası olduğunu belirtiyor. “Burada 74 familyadan 2 bin 300 farklı bitki türü, 200’e yakın yerli ve göçmen kuş türü yaşıyor. Kilyos düğmesi, sahil sığırkuyruğu ve İstanbul Kardeleni gibi dünyada ender rastlanan 3 endemik bitkiyi de longozumuzda görebilirsiniz. Ayrıca göl laleleri, nilüfer ve başta dişbudak olmak üzere farklı türden çok sayıda ağaç yetiştirdik. Her hafta sonu, Türkiye’nin dört bir tarafından en az 3 bin ziyaretçiyi burada ağırlıyoruz. Kurban Bayramı’nda ise tam 6 bin kişi Acarlar’ın eşsiz ekosistemini görmek için buraya geldi” diyen Başkan Yüce, herkesin Acarlar Longozundaki doğal güzelliklere tanık olması gerektiğini sözlerine ekliyor.
2 milyon aromatik bitki
Acalar Longozu’nun ardından Yüce ile “Türkiye’nin en güzel kokulu güzergahı” olarak nitelendirdiği Sakarya Botanik Cennet Vadisi’ne geçiyoruz. Mega kent İstanbul’un kaynaklarından Melen isale hattının tam üstündeki 64 kilometre uzunluğa sahip bu alana, Büyükşehir Belediyesi tarafından 2 milyona yakın aromatik ve tıbbi bitki dikildi. Bu bitkiler ilaç yapımı, kozmetik sektörü ve meşrubat üretimi gibi farklı alanlarda değerlendiriliyor. Vadide ayrıca çiçek polenlerinden aromatik bal da elde ediliyor. Proje kapsamında kurulan Apiterapi Uygulama Merkezi’nde de bal, polen, propolis, arı sütü ve arı zehri gibi sağlıklı besinler de üretiliyor.
Ziraat Mühendisi olan Başkan Yüce, Sakarya’nın turizm ve tarımdaki potansiyelini en iyi şekilde ortaya çıkarmak için kolları sıvadıklarını belirterek kente yapılan her yatırımla ülke ekonomisine de katkı sağlamaya çalıştıklarını anlattı. Buna da Sakarya’nın gizli cennetlerini ortaya çıkararak başladıklarının altını çizdi.
Flora zenginliğimiz dünyaya örnek
Sakarya Botanik Cennet Vadisi’nde yaklaşık 2 yıl önce ilk adımı atılan çalışmaların her aşamasında bizzat yer aldığını söyleyen Başkan Yüce, “Görevimin ilk gününde Melen’deki baraja giderek incelemeler yaptım. Her ne kadar buradaki arazide tarımsal faaliyetler olsa da bölgenin önemli bölümü verimsizdi. Türkiye’ye örnek bir ekosistem kurmak için 3 bin dekarı değerlendirdik ve botanik vadisini inşa ettik. Orman Bölge Müdürlüğü iş birliğiyle lavanta, adaçayı, biberiye, kekik, ıhlamur, akasya, defne, kuşburnu ve gül gibi milyonlarca bitkiyi toprakla buluşturduk. Burada yetiştirdiğimiz bitkiler, tarımsal ihracatta da ülkemize değer katıyor. Alman şirket Martin Bauer ile imzaladığımız protokolle 10 yıl boyunca üretimimizi ihraç edeceğiz. Her sene 1 ila 2 milyon Euro’luk ihracat kazancıyla Türkiye’nin ve Sakarya’nın ekonomisine güç katacağız” diyor. Başkan Yüce’ye göre gerek flora zenginliği gerekse ekonomik hacmiyle Sakarya Botanik Vadisi’nin dünyada bir örneği daha bulunmuyor.
Garipçe köyünde hayat durdu!
İstanbul’un Sarıyer ilçesi Garipçe Mahallesinde oturmakta olan okurlarımız, büyükşehir belediyesine tepkili. Okurlarımız şikayetleri özetle şöyle;” Köyümüzde ortalama altı ay önce yolların kenarlarına bariyerler yapıldı. Bu süreçte sağ taraftan garipçe caddesinden köye iniş yapılıyordu, sol taraf fehim sokaktan da çıkış yapılıyordu. Ancak burasıyla ilgili alınan UKOME kararından sonra yolu geliş gidiş yaptıkları için köyün içerisinde trafikte hayatta duruyor. Köyde yaşayan vatandaşlar evlerinin önüne arabalarını koyamaz hale geldi. Arabaları sırtımıza alıp evin içine sokamayacağımız için yolun eski halini dönmesini istiyoruz. Köyümüze ne bir ambulans ne de itfaiye girebiliyor. Karşı karşıya gelen arabalar saatlerce çıkmaya çalışıyor. Köyün içerinde sürekli korna sesleri yükseliyor” dedi. Yanlış hesap Bağdat’tan döner demişler. Bakalım bu duruma İBB yetkilileri nasıl bir açıklama yapacak. Bekleyip göreceğiz.
Zabıtalar esnafa tolerans mı geçiyor!
İstanbul’da yaşamakta olan engelli bir okurumuz, “İstanbul’un genelinde kaldırımların büyük bölümünü araçlar, elektrikli scooter’lar ve esnaflar tarafından işgal edilmiş durumda. Size gönderdiğim fotoğraf İstanbul Sarıyer Kireçburnu’nda bulunan ünlü bir balık Restoran’ının önündeki kaldırım. Bu masalar her gün bu kaldırıma koyuluyor. Bırakın engelli aracımla geçmeyi yaya olarak bile buradan geçemezsiniz. Buradan ya hiç İBB zabıtası geçmiyor ya da zabıtalar bazı esnaflara tolerans gösteriyor. Bunun başka bir açıklaması yok, bu işgalleri görmemek mümkün değil. Engelli bir vatandaş olarak sizin aracılığınızla Ekrem İmamoğlu’na ve İstanbul Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’ne seslenmek istiyorum. İstanbul’da kaldırımları işgal eden ne kadar araç ve esnaf varsa denetim yapılsın. Denetimler de göstermelik bir günlük olmasın” dedi. Okurumuzun bu şikayetini yetkililere iletmiş olalım.
BLD 4.0 ile geleceğe hazırlıyor
Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ankara’da bilişim ve teknoloji sektörünün gelişmesine katkı sağlamak amacıyla Ansera TechBridge Akademi’de 22 farklı üst düzey alanda “Akademi Ankara” eğitimlerine başladı. Metaverse’den oyun geliştirmeye, kriptolojiden robotik kodlama ve sinema tekniklerine kadar 100 kişi, 1,5 ay boyunca hem teorik hem de pratik olarak ücretsiz yazılım eğitimi alacak.
Sen Sor Başkan Yanıtlasın
Sevgili okurlar! Yaşadığınız şehirde, sokağınızda, cadde ve kaldırımlarda gördüğünüz aksaklıkları ve belediye hizmetlerinde karşılaştığınız sorunları, sorumlulara duyurmak, şikâyetlerinizi onlara iletmek ve çözüm bulunmasını istiyorsanız, bize iletin. 0530 954 59 59 numaralı telefonumu günün her saatinde arayabilir, whatsapp’tan veya eren.aka@milliyet.com.tr elektronik posta adresine şikayetinizi fotoğraflarıyla birlikte iletebilirsiniz…