Urla Kent Tarihi ve Arşivi Müzesi’nin ilçe için çok önemli bir eser olduğunu ifade eden Başkan Vekili Kaymakam Dayanç, Milliyet’e konuştu.
Urla Belediye Başkan Vekili Kaymakam Murtaza Dayanç, ”İlçe merkezinde eski tekel binası olarak kullanılan, daha önceki ismi de Arditi Köşkü olan bir levantene ait tescilli bir köşkün restorasyonu devam ediyor. Bir proje geliştirdik; burayı bahçesiyle birlikte bir Kent Tarihi Arşiv Merkezi’ne dönüştürüyoruz. Etnografya Müzesi gibi yaşayan bir müze projesi olacak.
Tarım kültürü anlatılacak
“Unutulmaya yüz tutmuş el sanatları atölyeleri, kalaycılık, demircilik, sepetçilik, semercilik, dokumacılık ve daha birçok atölye olacak. Gelen misafirler, ziyaretçiler bunları bire bir gözlemleyebilecekler hatta tezgâhın başına geçip deneyimleyebilecekler. Yöresel yemek atölyesi olacak. Buranın deniz altı arkeoloji çalışmaları, tarımı, tarım kültürü dev bir diyaromada üç boyutlu yansıtılacak. Atölyelerde da yine Urla’nın tarihi, geçmişi anlatılacak. Özellikle mübadele dönemi, Kurtuluş Savaşı dönemine vurgu yapılacak.
‘Türk kentidir’
“Bu projeyi çok önemsiyorum. İnsanlarda şöyle bir algı var. Urla’da Rum kenti, Rum evleri ve Rum sokağı var diyorlar. Araştırdığımızda 1074 yılında bu bölgenin Çaka Bey tarafından fethedildiği, ondan sonra 1074 yılından itibaren kadim bir Türk yurdu olduğu belgelerde sabit. Tam tersine, Rumların buraya 1820 yılında adalardan iki aile şeklinde geldiği, iskele bölgesinde ticaretle uğraşmaya başladığı biliniyor. Urla özünde kadim bir Türk kentidir. Urla Belediyesi’nin kuruluş tarihi 1866’dır. Gelecek kuşaklara bizim gerçek tarihimizi, gerçek kültürümüzü, burada kayıt altına alıyoruz. Ölümsüz hale getiriyoruz. Bundan sonra da nesiller boyunca inşallah kayıt altına alınmış şekilde devam edecek. Bir gelecek kuşaklar geçmişini, tarihini doğru bir şekilde öğrenmiş olacak diye düşünüyorum” dedi.
– Bu proje başladı mı, şu anda ne aşamada?
Projenin restorasyonun yüzde 95’i bitti gibi. Şu anda kuruldan onay bekliyor. Bu bahçe ve içerisindeki teşhir tanzim projesi devam ediyor. Bu tasarım projesini kurul muhtemelen mayıs ayının başında gündeme alacak. Anıtlar kurulu onay verir vermez hızlıca hizmete almayı planlıyoruz.
– Bu proje için ne kadar yatırım yaptınız?
Yaklaşık tam 15 milyonluk bir yatırım.
– Bu eseri ne zaman açmayı planlıyorsunuz?
Bu müzeyi inşallah 2022 yılının sonuna kadar açmayı planlıyoruz.
– Eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Urla Kent Tarihi ve Arşivi Müzesi’ni halkımızın da desteğiyle en iyi şekilde hayata geçireceğiz. Müzemiz bittiğinde tüm Urlalı hemşerilerimizin gurur duyacağı bir eser ortaya çıkmış olacak.
Müzede neler yer alacak?
Restore edilen köşkün içinde geleneksel Urla yaşantısı, Urlalıların yaşamış olduğu tarihi kronolojik safhalar, işgal ve kurtuluş dönemleri, mübadele ve kalkınma dönemleri gibi konular işlenecek olup, bu konularla ilgili materyaller sergilenecek. Bodrum katında ise çalışmaları devam eden sözlü tarihi tanıkların röportajları, tarihi Urla yemeklerinin tarifleri, Urla ile ilgili belgeseller gibi video görüntülerin teknolojiden faydalanarak gösterimi sağlanacak. Bahçesinde eski geleneksel Türk sanatını anlatan işlikler, Urla’nın tarihine ışık tutan kazı alanları, Urla’nın kara ve deniz ticareti, yetiştirdiği ve ürettiği ürünlerin anlatımı yer alacak. Bahçede geçici sergilere ev sahipliği yapılabilecek boş alanlar da yaratılacak. Bunun yanı sıra bahçede yer alacak kahvehane, gelen ziyaretçilere dinlenebilecekleri sosyal bir alan sunacak.
Badalan fasulye üretimi yaygınlaştırılıyor
Tarım ve hayvancılığı önceleyerek çalışmalarına yön veren Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, çiftçinin elini güçlendiren desteklerini sürdürüyor. Balıkesir’in iklim şartlarına uygun ve verimli bir ürün olan badalan fasulyenin yaygınlaştırılmasını amaçlayan Büyükşehir, Balya’da 200 dekar alanda ekilmek üzere 24 çiftçiye bin 375 kilogram badalan fasulye tohumu dağıtımında bulundu. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi tarafından gerçekleştirilen tohum dağıtım törenine İl Tarım ve Orman Müdürü Erkan Alkan ile üreticiler katıldı.
İçmeler yaza hazırlanıyor
Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, hizmetlerin aksamadan yürütülebilmesi için denetimlerini sürdürüyor. Son denetim geçen yıl yaşanan yangın ve sellerin ardından en çok zarar gören mahallelerden biri olan İçmeler Mahallesi’nde gerçekleştirildi. Denetimlere Başkan Yardımcıları İhsan Öztürk, Ali Zağlı, Meclis Üyesi Ali Aygün ve Zabıta Müdürü Muhittin Ergin de katıldı. İçmeler sahili boyunca yürüyen Başkan Oktay ve Belediye yetkilileri bölgede işyerleri bulunan esnafla da görüştü. Bölgede İçmeler Deresi’nde yürütülen çalışmaları da takip eden Başkan Oktay, çalışmalarla ilgili bilgi aldı.
Boğaziçi Mahallesi’nde iftar yemeği
Belediye tarafından hem Milas merkez mahallelerinde hem de beldelerde devam eden iftar yemeklerine 7’den 70’e tüm Milaslı yurttaşlar yoğun katılım gösteriyor. Düzenlenen iftar yemeklerinde birbirinden farklı etkinlikler de vatandaşlarla buluşturuldu. Tiyatro oyunları, müzik dinletileri ve daha farklı birçok etkinlikle Milas Belediyesi Ramazan Ayı’nın anlamına uygun bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor. Ramazan ayının başından itibaren devam eden iftar yemekleri dün akşam, Boğaziçi Mahallesi’ni kapsayacak şekilde Boğaziçi İlkokulu Bahçesi’nde gerçekleştirildi. Düzenlenen yemeğe, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat katılırken, Milas Belediye Başkan Yardımcıları Halil Mutlu ve Mehmet Ateş, Belediye Meclis Üyeleri, Mahalle Muhtarı ve Milliyet Gazetesi Ege Temsilcisi Engin Uğur Ağır da Başkan Tokat’a eşlik etti.
Dönüşüm için düğmeye basıldı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in dirençli kent vizyonu doğrultusunda İZBETON ve kooperatiflerini kentsel dönüşüm projelerine dâhil ederek sürece hız kazandıran İzmir Büyükşehir Belediyesi, Örnekköy Kentsel Dönüşüm Projesi’nin üçüncü ve dördüncü etaplarının temelini attı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer törende, “Vatandaşlarımızla müteahhitleri karşı karşıya getirmeden, belediyemizin garantörlüğü altında şehrimizin depreme dayanıklı, yepyeni ve yemyeşil mahallelerini kuruyoruz. İzmir’de dönüşüm başlamıştır” dedi.
Basın mensupları sahurda buluştu
Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, kentte görev yapan basın mensuplarıyla sahurda buluştu. Düzenlenen yemekte birçok basın mensubunun yanı sıra Milliyet gazetesi Yerel Yönetimler yazarı Eren Aka da Başkan Yazıcı’ya, yemekte eşlik etti. Yaptığı konuşmada, basın mensuplarıyla bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren başkan Yazıcı, sahurun ardından Türkiye’de ilk olma niteliği taşıyan İyilik Şampiyonası’yla ilgili basın mensuplarına bilgilendirmelerde bulundu. Başkan Yazıcı, “Saatlerimizi iyiliğe ayarlıyoruz ve şu andan itibaren 81 ilimizde Tuzla Belediyemizin yakmış olduğu ateşle artık zaman iyilik için işleyecek. 4000 gencin kurduğu her biri 4 kişiden oluşan 1000 takım, her hafta tanımlı görevlerde yarışıyor. Tabi asıl mesele yarışma değil, iyilik medeniyetinin iyilik tohumlarını bugüne ve geleceğe saçmak” dedi.
Sen Sor Başkan Yanıtlasın
Sevgili okurlar! Yaşadığınız şehirde, sokağınızda, cadde ve kaldırımlarda gördüğünüz aksaklıkları ve belediye hizmetlerinde karşılaştığınız sorunları, sorumlulara duyurmak, şikâyetlerinizi onlara iletmek ve çözüm bulunmasını istiyorsanız, bize iletin. 0530 954 59 59 numaralı telefonumu günün her saatinde arayabilir, whatsapp’tan veya eren.aka@milliyet.com.tr elektronik posta adresine şikayetinizi fotoğraflarıyla birlikte iletebilirsiniz…