Yolcu otobüsleri neden otogara girmiyor?

İstanbul’da otogara girmeyen otobüsler Vatan Caddesi’ni mesken tutarak yolcularını ana yol üzerinde bırakıyorlar. Bu şekilde davranan otobüs firmaları hem işlek olan caddenin trafiğinde tehlike saçıyor hem de yolcularını mağdur ediyor.

İstanbul’da yaşamakta olan okurlarımız, kentteki trafik denetimlerinin kötüye gidişinden yakınıyor. Okurumuzun şikâyeti özetle şöyle: 

“Vatan Caddesi, ya da resmî adıyla Adnan Menderes Bulvarı’nda doğu ve güney doğudan gelen otobüsler başta olmak üzere tüm otobüsler yolcuları ana yol üzerinde bırakıyor. Otobüsler hem tehlike saçıyor hem de yolcuları mağdur ediyor. Ancak her geçen gün sayıları artarak devam ediyor. Bu duruma trafik ekipleri neden müdahale etmiyor?  İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne sadece 100 metre uzaklıktaki bu durumu nasıl oluyor da görev yapan emniyet birimleri görmüyor? Görüyor ise neden müdahale etmiyor?

Yolcu otobüsleri neden otogara girmiyor

Kural ihlali var

Ana yolu üzerinde bulunan normalde terminale girmesi gereken otobüsler bunlara uymayarak kafalarına göre şehir merkezinde yolcuları nasıl indiriyor. Şehir merkezine girmeleri de yasak olan otobüsler fırsatı bulduğunda bu kuralı da ihlal ediyor.

Denetim şart

Otobüs firmalarının yasal olarak yolcuları terminal içerisinde indirmesi gerekiyor. Ancak denetimler olmadığından dolayı rahat rahat yolcuları şehir merkezinde yol kenarında indiriyorlar. Durum böyle olunca hem trafikte tehlike oluşuyor hem de yolcuların canları tehlikeye atılıyor. Umarız haberimizden sonra İstanbul Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’ne bağlı polis ekipleri denetimleri sıklaştırır.

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal:

5 yıllık bütçemizle 30 yıllık asfaltımızı yeniledik

Muratpaşa Belediyesi, 8 yıl içinde 35 mahallede yaptığı çalışmalarla 400 kilometrelik cadde ve sokağı baştan sona yeniledi. Yenileme çalışmalarında sadece kullanılan asfaltın maliyeti, bugün ki dolar kuru üzerinden 321 milyon 332 bin 957 lira oldu. Belediye Başkanı Ümit Uysal, “5 yıllık bütçemizle 30 yıllık asfaltımızı yeniledik” dedi. Muratpaşa, yarım milyonu aşkın nüfusu, hastaneleri, okulları, iş ve alışveriş merkezleri, Kaleiçi gibi tarihi ve turistik noktalarıyla Antalya’nın kalbi. Antalya’nın en eski yerleşim yerlerine, mahallelerine sahip ilçede, Muratpaşa Belediyesi Ümit Uysal’ın belediye başkanlığıyla birlikte kaldırımlarıyla, asfaltıyla cadde ve sokak yenileme çalışmaları başladı.

Yolcu otobüsleri neden otogara girmiyor

Üretim tesisi kurdu

Belediye, 2014’te 48 bin ton asfalt kullandığı cadde ve sokak yenileme çalışmaları için 2 milyon 576 bin 755 dolar harcama yaptı. 2015’te, yenileme çalışmalarında 88 bin 900 ton asfalt kullanılırken asfalt maliyeti 4 milyon 248 bin 949 dolar oldu. 2016, Muratpaşa Belediyesi’nin cadde ve sokak yenileme projelerinde önemli bir tarih oldu. Muratpaşa Belediyesi, kendi asfalt plent üretim tesisini kurdu. Döşemealtı’nda bulunan tesis sayesinde Muratpaşa Belediyesi yatırım maliyetlerinde büyük tasarruf sağladı. 

Tesisin faaliyete geçtiği 2016’da 116 bin 14 ton asfalt yenileme projelerinde kullanılırken üretilen asfalt için 2 milyon 197 bin 577 dolar harcandı. 2017’de serimi yapılan asfalt 181 bin 394 tona çıktı. Asfalt maliyeti ise 4 milyon 242 bin 592 dolar oldu. Dolar kurunun 5.95 olduğu 2018’de kullanılan asfalt 184 bin 524 tona yükselirken maliyet 3 milyon 526 bin 197 dolar olarak gerçekleşti. 2019’da 133 bin 943 ton asfalt serimi yapılırken asfalt maliyeti 3 milyon 122 bin 353 dolar oldu.

2020’da ise mart ayında başlayan Kovid-19 pandemisine rağmen 95 bin 397 ton asfalt kullanılarak cadde ve sokak yenileme çalışmaları devam etti. Muratpaşa, 2020’de gerçekleştirdiği çalışmalar için asfalta 2 milyon 306 bin 738 dolar harcadı. 2021’de ise 68 bin 359 ton asfalt kullanılırken asfalt maliyeti 1 milyon 319 bin 715 dolar oldu.

8 yılda 400 km asfalt

Muratpaşa Belediyesi, 8 yıl içinde cadde ve sokak yenileme çalışmalarında sadece asfalt için 23 milyon 540 bin 876 dolar harcama yaptı. Bugün ki dolar kuru üzerinden yapılan çalışmalarda sadece kullanılan asfaltın maliyeti 321 milyon 332 bin 957 lira oldu. Doğalgaz başta olmak üzere altyapı çalışmaları tamamlanan cadde ve sokakları kapsayan çalışma 35 mahallede gerçekleştirildi. 35 mahalle içinde yaklaşık 300 bin nüfusun yaşadığı 21 mahallede yenileme çalışmaları yüzde 90’ın üzerine çıktı. 8 yıl içinde, yaklaşık 400 kilometrelik gidiş dönüş Antalya-Fethiye yolu kadar yol baştan sona yenilendi.

Yolcu otobüsleri neden otogara girmiyor

‘Tam zamanında doğru bir yatırım’

Başkan Uysal, plansız borçlanmaların, doğrudan yaşamaya dokunmayan yatırımların son yıllarda şehirleri zor durumda bıraktığını söyledi. Ancak Muratpaşa’da 2016’da hizmete alınan asfalt plent tesisleriyle cadde ve sokak yenileme projelerinin sürdürülebilir bir yatırım çalışması haline geldiğini belirten Başkan Uysal, “Özellikle son dönemde akaryakıt, doğalgaz maliyetlerinde yaşanan artışları düşündüğümüzde tam zamanında doğru bir yatırımı etap etap gerçekleştirdik. 5 yıllık bütçemizle, kentimizin geleceğinin 30 yıllını kurtaran bir çalışmayla asfalt altyapımızı ekonomik şekilde yeniledik” diye konuştu.

Şu durağa biri el atsın!

Yolcu otobüsleri neden otogara girmiyor

İstanbul’un Kadıköy ilçesinde yaşamakta olan duyarlı bir okurumuz, geçtiğimiz günlerde çektiği fotoğrafı bizimle paylaşarak şunları anlattı: “Kadıköy meydanında Çarşı otobüs durağı var. Yağışlı havalarda durakta otobüs beklerken üzerimiz su içerisinde kalıyor. Bu duraktan günde binlerce kişi otobüse biniyor. Durağın içindeki asfalt bozulduğu için çile çekiyoruz. Biz üzerimiz kirleniyor diye şikayet ediyoruz ama görüyoruz ki otobüs şoförlerinin umurunda değil, bu durağa onlarca şoför giriyor onlar niye bildirmiyor anlamış değiliz sonra otobüsler yollarda kalıyor deniyor. Büyükşehir veya Kadıköy Belediyesi kim yapacaksa yapsın lütfen.”  Okurlarımızın bu şikayetini İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Kadıköy Belediyesi ekiplerine iletmiş olalım.

“Yama yapmak bu kadar zor mu?”

Yolcu otobüsleri neden otogara girmiyor

İstanbul’un Kadıköy ilçesi Göztepe Mahallesi’nde yaşamakta olan okurlarımız, ”Size fotoğrafını yolladığımız yer Tütüncü Mehmet Efendi Caddesi. Aylardır buraya bırakın asfalt yapmayı bozuk bölüme yama bile yapılmadı. Bir yama yapmak bu kadar mı zor? Karşıdan karşıya geçmek için ışıklarda beklerken üzerimize sürekli kirli su sıçrıyor. Aynı zamanda bu yolu kullanan araçlar da zarar görüyor. Bu yolun yapılmasını istiyoruz” dedi. Okurlarımızın bu şikayetini İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekiplerine iletmiş olalım.

Tıkalı boruları kim açacak?

Yolcu otobüsleri neden otogara girmiyor

İzmir’de yaşamakta olan okurlarımız, ”Burası İzmir Metro “bölge” durağı. Ağaçlı Yol olarak bilinen yol ile arasındaki şu giderleri tıkalı. Açılması ile ilgili birçok kez istek yaptık ama yüzeysel temizlik yapılıyor. Toprak altındaki beton borular tıkalı olduğu için şu gitmiyor. Bu görüntülerde de su birikmiş durumda” dedi. Okurlarımızın bu şikayetini Bornova Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ekiplerine iletmiş olalım.

İZLENİM

Belediyecilikten tam not

Yoğun kar yağışının ardından gittiğim Konya’da gördüğüm manzaraya hayran kaldım. Havaalanından çıktıktan sonra tüm yollar ve kaldırımlar tertemizdi. Yolda sık sık temizleme araçları ve temizlik görevlileriyle karşılaştım. Sonrasında Konya Büyükşehir Belediyesi yetkililerinden aldığım bilgiye göre şehir merkezindeki ana yollar ve otuz ilçe büyükşehir belediyesinin sorumluluğundaymış. 300 araç ve 1500 personel ile düzenli günlük kar temizliği ve tuzlama çalışması yapılıyormuş. En yoğun kar yağışının olduğu gün şehir merkezine 60cm ilçelere ise 2 metre kar yağmasına rağmen Konya’da ana caddeler, ana yollar, trafiğe kapanmamış. Konya Büyükşehir, belediyecilikte tam not aldı.

Şivlilik festivaline rekor katılım

Selçuklu Kongre Merkezi’nin önünden geçerken gördüğüm kalabalığı merak edip baktım. Konya Selçuklu Belediyesi tarafından düzenlenen şivlilik çocuk festivali olduğunu öğrendim. Festivalin ilk gününde binlerce çocuk aileleriyle kongre merkezinin önündeydi. Merak edip içeriye girdim belediye birçok etkinlik düzenlemiş. Sömestr’de böyle bir etkinlik yapılması binlerce çocuğu mutlu etmişti. Belediye’nin basın biriminden bir görevliden katılım sayısını sordum.  Kapıdaki görevlilerden aldığı rakam 67 binin üzerindeydi. Belediyenin böylesi bir etkinlikle çocukların yüreklerine dokunması çok çok güzel bir şey. Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı’yı tebrik ederim.

Sen Sor Başkan Yanıtlasın

Sevgili okurlar! Yaşadığınız şehirde, sokağınızda, cadde ve kaldırımlarda gördüğünüz aksaklıkları ve belediye hizmetlerinde karşılaştığınız sorunları, sorumlulara duyurmak, şikâyetlerinizi onlara iletmek ve çözüm bulunmasını istiyorsanız, bize iletin. 0530 954 59 59 numaralı telefonumu günün her saatinde arayabilir, whatsapp’tan veya eren.aka@milliyet.com.tr elektronik posta adresine şikayetinizi fotoğraflarıyla birlikte iletebilirsiniz…


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir